22. června 2023 06:00

Kdy dostáváme infarkty nejčastěji? Vědci potvrdili rizikové dny i roční období

Závěry vědců podporuje obrovské množství dat získaných z Irska a Švédska. Infarkty myokardu se zkrátka daleko častěji stávají v jistý den. Neznamená to ale, že v jiné dny jste úplně v bezpečí.

Jak často a v které dny v nemocnici vídají pacienty, kteří utrpěli srdeční infarkt, je překvapivě jednoduché zjistit. Jen k tomu musíte projít obrovské množství dat z nemocničních databází. A přesně tak probíhal i nový rozsáhlý výzkum v Irsku a Severním Irsku.

Přečtěte si také: Nehty odhalují vážné zdravotní problémy. Na co si dát pozor a jak poznáte rakovinu?

Tamní odborníci se soustředili výhradně na pacienty, které během let 2013 až 2018 přijali s infarktem myokardu s ST elevacemi (STEMI), během nějž je postižená celá tloušťka srdeční stěny a jedna z koronárních tepen je plně zablokovaná. A zjistili, že v pondělí se v porovnání s ostatními dny stává o třetinu víc tohoto typu infarktů.

Výzkum ve Švédsku tvrdí totéž

Nedělní infarkty byly také o něco častější, ale ne tolik, aby to bylo nějak statisticky signifikantní. Nejméně pacientů s infarktem nemocnice přijímaly ve čtvrtek. Ani tahle odchylka ovšem nebyla tak výrazná, aby tvořila statistiku.

Odborníky zjištění zase tak moc nepřekvapilo. Podobný výzkum ve Švédsku, který vědci zveřejnili v roce 2017 a jenž zkoumal záznamy dokonce 156 tisíc pacientů, ukázal prakticky totéž. Švédové navíc zaznamenali zvýšený počet infarktů během zimních měsíců.

Otázkou, která odborníky trápí a na niž zatím nemají odpověď, je, proč se to děje. Proč jsou infarkty zrovna v pondělí o tolik častější? Zatím spekulují například o vlivu stresu a náhlého narušení přirozeného spánkového rytmu – obojí rozhodně souvisí s pondělním nástupem do práce. Ale jsou to stále jen domněnky, které se zatím nepovedlo vědecky doložit.

Zdroj: BMJ Journals

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom