20. února 2025 10:50
Adam Vala

Sůl ročně zabije 1,9 milionu lidí. Poslechněte si radu, která vám může zachránit život

Pokud patříte k lidem, kteří si rádi přisolí své jídlo nebo se o obsah soli v pokrmech příliš nezajímáte, přijměte od nás zprostředkovaně malé upozornění. Světová zdravotnická organizace totiž přišla se zprávou, že lidé konzumují nadměrné množství soli a doporučuje proto vyhledávat méně slané alternativy. Své poznatky staví na zjištění, že každoročně zemře 1,9 milionu lidí právě kvůli nadmíře soli a uvádí také, že celosvětově lidé konzumují v průměru 4,3 g soli denně namísto doporučovaných dvou gramů.

Rizika spojená s nadměrným solením se pojí s vysokým krevním tlakem a onemocněním srdce. Podle portálu The Nutrition Source přetěžuje sůl ledviny, kvůli čemuž tělo zadržuje mnohem víc vody a tím stoupá krevní tlak. Srdce pak musí pracovat usilovněji, v dlouhodobém horizontu dochází k poškozování tepen a cév, a to následně vede k infarktům či selháním srdce. Strašákem je i odvápňování těla během močení, s tím spojená osteoporóza a samozřejmě i vlastní onemocnění ledvin. Zkrátka nic, co byste chtěli za slanější pokrm dobrovolně vyměnit.

Přemíra soli

Problém ovšem spočívá i v tom, že omezit přímé solení pokrmů nestačí. Zpracované jídlo dnešní doby je slané samo o sobě, takže je nutné také pečlivě sledovat složení a myslet na sůl i u jídel, která na první ochutnání vlastně ani tolik slaná nejsou. Luna Su z University of Sydney ve svém vyjádření pro magazín The Conversation pak poukázala také na psychologický aspekt, který může být pro mnohé lidi další velkou překážkou. „Problém s omezováním soli je spojen s tím, že lidé musí akceptovat méně slané jídlo,“ pojmenovává Su sice zcela pochopitelnou záležitost, ale stále jde o něco, co může jít proti dlouhé roky pěstovaným návykům.

Čtěte také: Nejen aspartam. Vyhnout se karcinogenům je drahé, číhají i ve zdánlivě zdravých potravinách

Co tedy můžete udělat pro to, abyste žili zdravěji a potenciálně se i vyhnuli rozsáhlejším problémům vyjmenovaným výše? Světová zdravotnická organizace uvádí začít s omezením příliš zpracovaných jídel. Dále pak doporučuje jednoduše odstranit z jídelního stolu slánku, i to může pomoci, byť se to zdá jako zcela prosté doporučení. Dále se zaměřit na taková jídla či potraviny, které mají jasně označené nižší množství soli. A jako alternativu používat chlorid draselný namísto chloridu sodného.

Zdroj: WHOThe Nutrition SourceThe Conversation

Video, které jste mohli minout: Češi obchází praktiky a hned pádí do nemocnice, řekl Prymula. Řešením jsou vyšší poplatky

Adam Vala

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom