30. září 2023 06:00

Jak správně věšet toaletní papír? Letitý spor jednoznačně řeší historický patent

Má se toaletní papír pověsit tak, aby se odmotával směrem ke zdi? Nebo od ní? Věčná otázka zůstává předmětem řady debat. Správné řešení přitom ukazuje historický patent.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak máte doma pověšený toaletní papír? Dáváte ho tak, abyste pro volný konec sahali ke zdi, anebo ho naopak preferujete nasměrovaný na sebe? Zatímco některým je umístění toaletního papíru víceméně jedno, někteří mají v tomto ohledu jednoznačné preference a jsou ochotní se na toto téma vyloženě přít.

Čtěte také: Nejšílenější vynálezy Leonarda da Vinciho: Lidi chtěl semlít obří sekačkou

Na Wikipedii dokonce existuje celá stránka, která shrnuje nejrůznější argumenty pro tyto dva způsoby – od hygienických důvodů přes estetické hledisko až po praktické využití. Odvěkého sporu také využily nejrůznější sociologické studie. Celou dobu přitom existuje jen jedno jediné správné řešení.

Dokonalý design

Obsahuje ho totiž dokument přiložený k patentu na perforovaný toaletní papír. Tedy takový toaletní papír, který je už z výroby rozdělený na malé obdélníky; ten, který dnes běžně používáme. Dokument je veřejně dostupný na Google Patents a je na něm jasně zakresleno, že papír visí tak, aby se jeho volný konec odmotával směrem ode zdi.

Perforovaný toaletní papír si jako první patentoval jistý Američan jménem Seth Wheeler v roce 1871. Wheeler byl majitelem společnosti sídlící v Albany v New Yorku, která perforovaný toaletní papír také jako první vyráběla. O dvacet let později Wheelerův podnik vynález repatentoval v nové podobě malé ruličky. Tu lidstvo seznalo za natolik dokonalou, že na ní do současnosti nic nezměnilo.

Zdroj: Huffington Post, Google patents, All Over Albany

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom