29. června 2023 12:10

Jak vypadá imploze lidského těla? Slavný pořad to ukázal ve strašidelném videu

Ukázka z postarší televizní show zachycující účinky velkého tlaku na lidské tělo se rychle rozšířila po sociálních sítích poté, co se obětmi imploze stalo pět účastníků výpravy k vraku Titanicu.

Klasické potápěčské obleky, jak je známe třeba z filmů o kapitánu Nemovi, jsou uvnitř natlakované, takže se potápěč po vynoření nemusí obávat dekompresní nemoci. Pokud se ale s oblekem pod vodou něco stane, může to znamenat katastrofu.

Přečtěte si také: Zemřeli už v neděli a záchranáři o tom celou dobu věděli. Příběh ztracené ponorky dostal další rozměr

Bořiči mýtů v akci

Demonstrovat, co by se v případě porušení těsnosti tlakového potápěčského obleku dělo s člověkem uvnitř, se před lety pro jednu z epizod populárně-vědeckého televizního seriálu Bořiči mýtů (v originále MythBusters) rozhodli moderátoři této úspěšné televizní show.

Jessi Combs, Kari Byron, Tory Belleci a Grant Imahara pro svůj vědecký experiment s částí vepřového masa doplněného o kosti, svaly, tuk, kůži, a dokonce i vnitřnosti nebohého vepře vytvořili figurínu ve tvaru člověka. Tu pak oblékli do starého potápěčského obleku a spustili do hloubky přibližně 90 metrů, kde je tlak zhruba devětkrát větší než na hladině.

Ve videu rychlá změna tlaku vzduchu po přerušení přívodu vzduchu vytlačí většinu masitého obsahu obleku do helmy, protože samotný oblek imploduje, což znamená, že se zhroutí dovnitř. Upozorňujeme, že jde o dost děsivý pohled.

Mohlo by vás také zajímat: Blesková zkáza ponorky, posádka Titanic ani nespatřila. Těla se najít nepodaří, míní experti

Posádka zemřela během milisekund

Ukázku z Bořičů mýtů (šlo o 19. díl sedmé série) znovuobjevil twitterový účet ChudsOfTikTok a logicky ji spojil se snahou představit si, co se mohlo stát pěti pasažérům ponorného plavidla Titan. Ti byli 22. června 2023 prohlášeni za mrtvé poté, co jejich miniponorku během sestupu k vraku Titanicu zničila imploze.

Nešťastná posádka Titanu na sobě pochopitelně žádné potápěčské obleky neměla a v okamžiku imploze se jejich miniponorka nacházela zřejmě mnohem hlouběji, a tedy v zóně mnohem většího tlaku. To znamená, že imploze, kterou v Bořičích mýtů zažila vepřová figurína, probíhala mnohem pomaleji než v případě ponorky. Předpokládá se, že cestující na její palubě zemřeli během několika milisekund.

Zdroj: Insider, Newsweek

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom