2. ledna 2024 11:45

Letadlo s téměř 400 lidmi na palubě hořelo přímo na letišti. Videa od pasažérů ukazují, co se dělo uvnitř

Po silném zemětřesení a tsunami, které zasáhly na Nový rok 2024 západ ostrova Honšú, došlo jen o den později v Japonsku k další tragédi. Na tokijské letiště Haneda dosedlo letadlo s přibližně 400 cestujícími na palubě a vzápětí se celé ocitlo v plamenech.

Let 516 japonských aerolinií odstartoval z ostrova Hokkaidó na severu Japonska. Podle nepotvrzených zpráv se Airbus A350-900 ještě ve vzduchu srazil s jiným strojem. Podle japonské televize NHK se podařilo všechny cestující dostat do bezpečí.

Záběry pořízené cestujícími ukazují, že letadlo zřejmě hořelo už při přistání. Okamžitě po jeho dosednutí na plochu začala evakuace pomocí skluzavek. Na živé záběry z letiště se můžete podívat tady.

Přečtěte si také: Letadlo mrtvých duší mířilo do Prahy. Stíhačky jen přihlížely tragédii 121 lidí

Tragédie z roku 1985

Japonsko se stalo v minulosti dějištěm jedné z nejhorších leteckých havárií. Let Japan Airlines 123 byl pravidelným vnitrostátním leteckým spojem mezi Tokiem a Ósakou. Stroj Boeing 747SR, který jej 12. srpna 1985 obsluhoval, vyslal nouzový signál a půl hodiny poté po neřízeném letu narazil do hory Takamagahara. Zahynulo 520 z 524 osob na palubě, což z havárie činí nejsmrtonosnější nehodu jediného letadla v historii.

Jak se později zjistilo, katastrofu zavinilo hrubé selhání údržby. Ironií osudu hraje hora Takamagahara významnou roli v japonské mytologii – je totiž místem, kam Japonci umisťují nebe.

Zdroj: Reuters, BBC

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom