26. srpna 2022 13:30

12 největších hitů Hany Zagorové: Poslechněte si nádheru, za niž získala devět Zlatých slavíků

Jedna z nejznámějších českých populárních zpěvaček nazpívala téměř 900 písní a získala devětkrát Zlatého slavíka, a to v letech 1977 až 1985. Poslechněte si to nejlepší z její bohaté kariéry.

Hana Zagorová (* 6. září 1946) vyrůstala na Ostravsku, její otec byl stavební inženýr, matka učitelka. Poprvé na sebe upozornila ve svých sedmnácti letech v ostravské soutěži Hledáme nové talenty, kde ji doprovázel Orchestr Gustava Broma.

Úspěšně vystudovala herectví na brněnském JAMU, ale už tehdy věděla, že chce být jen zpěvačkou. V roce 1968 vydala svůj první singl a začala se objevovat na televizních obrazovkách.

Jako pěvecký kolega ji nejdříve doprovázel Michal Prokop, kterého vystřídal později Petr Rezek. Koncem 70. let koncertovala společně s italským zpěvákem Drupim. V 80. letech vystupovala s Petrem Kotvaldem a Stanislavem Hložkem.

Jejím prvním manželem byl tanečník a baletní mistr Vlastimil Harapes. Brali se v roce 1986 a manželství vydrželo šest let. Druhým mužem byl slovenský operní pěvec Štefan Margita, za kterého se provdala 30. května 1992 a žila s ním šťastně až do smrti. Připomeňte si její nejslavnější hity:

Rybičko zlatá, přeju si

Studánko stříbrná

Bludička Julie

Maluj zase obrázky

Ta pusa je tvá

Biograf láska

Spěchám

Hej mistře basů

Jinak to nejde

Mys dobrých nadějí

Nešlap, nelámej

Je naprosto nezbytné

Hvězda z Červeného Hrádku

V roce 1977 podepsala Antichartu, v červnu 1989 petici Několik vět, v níž hnutí Charta 77 požadovalo propuštění politických vězňů a svobodu slova. Byla jí zastavena činnost a až do pádu komunistického režimu nesměla veřejně vystupovat. Tehdejší generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Milouš Jakeš ji za její podpis ve svém nechvalně proslulém projevu v Červeném Hrádku veřejně sepsul.

„No tak řekněme, paní Zagorová – je to milá holka, všechno… Ale ona už tři roky po sobě bere šest set tisíc každý rok,“ stěžoval si na ni soudruhům. Zagorová to ale brala s humorem a nic si z toho nedělala.

ZDROJ: CNN Prima NEWS

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom