6. července 2023 06:00
Adam Vala

Had s končetinami se stal realitou. Podívejte se, jak vynálezce popřel evoluci

Had s končetinami? Nejde o zcela zcestnou záležitost, hadí embryo zárodky končetin stále má. Přesto je pohled na dospělého jedince s robotickýma nohama poněkud bizarní.

Přibližně před 150 miliony let se začala podoba tehdejších hadů – říkejme jim například ještěři – výrazně měnit a přibližovat se vzhledem i anatomií těm, které známe dnes. Předkové hadů měli končetiny, chodili po nich, ale vlivem evoluce a postupného vývoje krajiny končetiny vymizely a změnily se v pohlavní orgány. Ve skutečnosti ve dvojici penisů, bavíme-li se o samcích, ale to je jiný příběh. Ten aktuální mluví o YouTuberovi Allenovi Penovi, který se rozhodl, že hadům nohy vrátí.

Mohlo by vás zajímat: Had, který drtil a polykal dinosaury

Abyste rozuměli, Pen je nadšeným vynálezcem, kterého na YouTube sledují dva miliony lidí. Vytvořil si exoskeleton, aby mohl nést obří meč ze hry Final Fantasy, vyrobil boty, které umožňují skákat opravdu velmi vysoko, nebo se dokonce pustil do opravování chyb po známé dvojici Bořiči mýtů. Když se tedy pustil do vyrábění končetin pro hady, diváci mohli už dopředu očekávat úspěch, kterým speciální trubice se čtyřma nohama nepochybně je.

Allen Pen se k ní sice musel propracovat přes řadu překážek a slepých větví, ale nakonec své dílo dokončil a had, byť ho to stálo trochu přemlouvání, do pohodlné trubice vlezl a zdá se, že si následnou bezplatnou jízdou po dílně docela užil. Pozoruhodné je, že Pen úspěšně napodobil pohybem končetin ty ještěří, takže si vybraný had mohl připadat jako svůj vlastní předek starý kolem 200 milionů let. Gratulujeme. I hadovi!

Zdroj: Popular Science, Allen Pen (YouTube)

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom