19. října 2024 13:45
Adam Vala

Jak dokáže člověk zadržet dech na 24 minut? Trénink ve stylu Pelíšků vám nepomůže

Světový rekord odolává už tři roky, stejně tak dlouho ale budí pozornost. Někdo totiž není schopný zadržet dech ani na minutu, jak je tedy možné, že potápěči boří mýty o schopnostech lidského těla a obejdou se bez dechu tak dlouho?

V roce 2021 strávil chorvatský freediver Budimir Šobat pod vodou 24 minut a 37 sekund. Bez znalosti kontextu byste možná pokrčili rameny a pokračovali na další článek, ale je podstatné dodat, že Šobatovi se to podařilo na jeden jediný nádech. O 34 sekund tím překonal tehdejší rekord předchozího rekordmana Aleixe Segury z roku 2016 a rozproudil debatu, jak je něco takového možné. Na průběh rekordního pokusu se můžete podívat tady:

Přečtěte si také: Obrněný potápěč se nechá kousnout žralokem tygřím. Ze zkoušky nového obleku jde mráz po zádech

Scéna jako z Pelíšků

Prvním důležitým aspektem je ponořit se do vody, protože tak je zadržení dechu snazší. Ačkoliv by se to mohlo zdát zvláštní, například kvůli tlaku, který voda zákonitě vyvíjí na náš hrudník, tzv. potápěčský reflex tuto nevýhodu přebíjí. Když jsou totiž savci ponořeni do vody, dochází automaticky k fyziologickým změnám, jako je snížení tepové frekvence nebo automatické zastavení dechu. Tento předpoklad ale není tím jediným, co musí freediveři splnit, aby si mohli pomýšlet na pokoření rekordu. Tím dalším je samozřejmě trénink.

V první řadě je nutné si na situaci bez možnosti nádechu zvyknout. Jak se píše na stránkách Guinnessovy knihy rekordů, konkrétně pak u zápisu Budimira Šobata, klíčové je se uvolnit a hlavně zcela uklidnit. „Když zadržuji dech, zavřu oči a jediné, na co se soustředím, je tlukot mého srdce. Když ho uslyším, uklidním se a jsem připravený bojovat s časomírou,“ popisuje rekordman. Celý průběh zadržení dechu má navíc podle Šobata několik fází, na které je rovněž nutné se připravit a čelit jim všemi prostředky, které má k dispozici.

„Na začátku ponoru je to čirá radost. Pak vstoupíte do fáze prázdnoty. A nakonec přichází část, ve které se musíte soustředit, uklidnit se, nechat odplout všechny své obavy a ponor dokončit,“ vysvětluje Šobat. Všem případným zájemcům o podobné výsledky pak doporučuje, aby nikdy nevynechali trénink, zároveň aby trénovali víc, než je reálně potřeba, a zatřetí, aby vše prováděli technicky co nejlépe. Stranou ovšem nesmí zůstat fakt, že před pokusem freediveři hyperventilují čistý kyslík, čímž se snaží ošálit chemoreceptory, které se za normálních okolností snaží udržet správnou hladinu kyslíku a oxidu uhličitého v krvi.

Čtěte také: Záchrana 13 lidí uvězněných v jeskyni bere dech. Potápěči však zaplatili smrtí

Že má dýchání čistého kyslíku efekt, pak dokazují i časy potápěčů, kteří svůj pokus odstartovali bez této procedury. Dosažené časy se pohybují na úrovni poloviny Šobatova rekordu, což je ale i tak dost působivé.

Zdroj: Guinness World Record Book, The Conversation

Video, které jste mohli minout: Posádka ponorky je po smrti, potvrdila firma. Trosky našli jen 500 metrů od Titaniku

Adam Vala