20. září 2024 15:15

Obrněný potápěč se nechá kousnout žralokem tygřím. Ze zkoušky nového obleku jde mráz po zádech

Žraloci proti zbytku světa– Test žraloka tygřího

Když je potřeba vyzkoušet novou ochranu proti žralokům, potřebujete opravdu nebezpečného predátora. A jedním z těch nejnebezpečnějších je žralok tygří.

Žralok tygří patří společně se žralokem bílým a žralokem bělavým do velké trojky žraločích druhů, které mají na svědomí nejvíce lidských životů. Konkrétně žralok tygří má na fatálních útocích na člověka 19% podíl, přičemž vyniká svou agresivitou a žravostí. Jeví se jako ideální druh žraloka, na němž je vhodné vyzkoušet speciální ochranný oblek.

Čtěte také: Brutální útok žraloka: Nejdřív jsme našli hlavu, líčí strýc oběti. Co prudkou agresi vyvolalo?

Mezi zuby

Ten navrhl mořský biolog Jeremiah Sullivan, který si dal za cíl odstranit nutnost ochranné klece mezi potápěčem a žralokem. „Nemůžu chtít po někom jiném, aby důvěřoval produktu, který ho má ochránit před nebezpečím, když ho nevyzkouším sám,“ říká energický šedesátník Sullivan v pořadu Žraloci proti zbytku světa na Prima ZOOM a noří se pod hladinu, aby vyzkoušel pevnost obleku proti žraločím zubům.

Těch má žralok tygří 48 a jsou vybaveny pilovitým okrajem, jenž jim pomáhá prokousnout i želví krunýř. Tento druh žraloka se honosí přezdívkou „mořská popelnice“ a v jeho žaludku byly kromě zbytků ryb, želv i suchozemských savců nalezeny také kanystry či poznávací značky. Zároveň jeho oči rychle přivyknou přítmí a využívá i orgán nazvaný Lorenziniho ampule. Tím zachytí elektrické impulzy, které vydává každý pohybující se živočich. Tlamou žraloka tygřího projde Sullivanův oblek hned dvakrát, nakonec se ale riziko vyplatí.

Zdroje: Daily Mail/National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský