26. června 2023 06:00

Česko zažije extrémně horký den. Kde bude největší vedro?

Do Česka se z jihu valí horký vzduch, meteorologové varují před velmi vysokými teplotami.

Poslední týden před prázdninami začíná tropickými teplotami. Ty se po relativně snesitelném víkendu a bouřkové tsunami z minulého týdne ujmou vlády dnes odpoledne. Meteorologové už vydali výstrahu před teplotami až 31 °C, hrozí i přeháňky a znovu také bouřky.

Přečtěte si také: Smrtící vedra míří do zemí, které ho dosud nepoznaly. Lidstvo není připraveno

Vysoké teploty tentokrát potrápí hlavně Polabí, Poohří a také Plzeňsko. Horko bude znát hlavně ve městech a dolehne na obyvatele Prahy, Plzně a Ústí nad Labem. Příjemných 22 °C bude naproti tomu na horách ve výšce nad 1 000 metrů.

Pozor na děti a zvířata

Odborníci doporučují dodržovat pitný režim a neslazené nealkoholické nápoje kombinovat s minerálními vodami. Hlavně v poledních a odpoledních hodinách by lidé měli omezit tělesnou zátěž a nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, především v zaparkovaných autech.

Mohlo by vás také zajímat: Víkend jako na houpačce. Teploty budou atakovat třicítky, večer se výrazně ochladí

Několik dní veder, které ukončily silné bouřky, zažilo Česko i minulý týden. Po tropických teplotách nad 30 stupňů Celsia prošly ve středu a čtvrtek republikou od západu k východu silné bouřky doprovázené větrem. Silný vítr lámal stromy a poškodil desítky střech. Ve středu bouřky zastavily provoz na několika hlavních železničních tratích a nejméně 50 000 odběrných míst zůstalo bez elektřiny.

Zdroj: ČHMÚ

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom