18. září 2024 15:35

Tisícům příslušníků Hizballáhu explodoval v ruce pager. Ničivý koordinovaný útok zachytila řada videí

Textová zpráva a pak výbuch. Tisíce pagerů používaných Hizballáhem se v jeden okamžik změnily ve vraždící nástroj.

Naprostý šok přišel v úterý 17. září odpoledne. Bojovníci a další příslušníci šíitského teroristického hnutí Hizballáh, které s podporou Íránu od roku 1982 bojuje proti existenci státu Izrael, přijali na svých pagerech zprávu, jež aktivovala výbušninu skrytou uvnitř. Vybuchlo na 5000 pagerů, které zabily nejméně 11 lidí a dalších téměř 3000 jich zranily.

Záběry nečekaných explozí, k nimž došlo na ulicích, v obchodech i v kancelářích v Bejrútu, na jihu Libanonu nebo v některých částech Sýrie, zaplnily sociální sítě:

Přečtěte si také: Čím Hamás útočí na Izrael? Po raketách vytáhl primitivní vrtulníky a inspiroval se Ukrajinou

Výhody pagingu

Vedení Hizballáhu se chtělo vyhnout snadno napadnutelným mobilním telefonům a vsadilo proto na technologii 90. let. Textové pagery tehdy představovaly jednoduchou jednosměrnou komunikaci a své uplatnění například u záchranných složek, v nemocnicích, logistických centrech, ale také třeba v hotelech a restauracích nacházejí i dnes.

Hizballáhu imponovaly výhody systému, který není na rozdíl od mobilních telefonů závislý na síti GSM a je schopen naráz doručit textovou zprávu tvořenou až 1000 znaky neomezenému počtu přístrojů, anebo třeba jedinému vybranému příjemci. Ten sice nemůže odpovědět, dozví se ale například, že má volat na konkrétní číslo.

V roli vražedného nástroje se ocitl pager Gold Apollo AR924, který si můžete představit jako černou krabičku o rozměrech 7,3x5x2,7 centimetru se čtyřmi tlačítky a čtyřřádkovým LCD displejem na zobrazování zpráv. Baterie se nabíjí přes USB konektor a vydrží 85 dnů.

Stopy vedou do Maďarska

Tchajwanská firma Gold Apollo vyvezla od roku 2022 na 260 000 těchto pagerů hlavně do Spojených států a Austrálie, se zakázkou 5000 pagerů z jara 2024 pro Hizballáh ale nechce nic mít. Její majitel Hsu Čchu-Kchuang naopak ukázal na společnost BAC Consulting KFT se sídlem na předměstí Budapešti. Ta měla pagery vyrábět v licenci.

Přestože se k akci nikdo nepřihlásil, bezpečnostní analytici se shodují, že za ní stojí izraelská tajná služba Mosad. Ta měla do pagerů umístit podle některých zdrojů 3 g, podle jiných až 20 g trhaviny, kterou pak na dálku hromadně aktivovala. Agentura Reuters citovala svůj bezpečnostní zdroj, podle nějž je velmi obtížné takovou trhavinu detekovat.

Mohlo by vás také zajímat: Hizballáh, milice, Hútíové i další salva raket na Izrael. Americký generál popsal arsenál Íránu

Vzhledem k tomu, že pagery se nosí obvykle u pasu nebo v kapsách kalhot, byly účinky trhaviny ničivé hlavně pro střed těla zasažených příslušníků Hizballáhu. Někteří z nich také údajně přišli o zrak, když se snažili si smrtící zprávu přečíst.

Hizballáh, který své raketové útoky na severní Izrael zintenzivnil po smrtícím výpadu bojovníků hnutí Hamás ze 7. října 2023, přislíbil židovskému státu odvetu.

Zdroj: Reuters, ČTK

Video, které jste mohli minout: Lídr Hamásu Haníja je po smrti. Nepřežil letecký útok na jeho rezidenci v Íránu

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský