15. dubna 2024 07:05

Dusil manželku osm minut, na policii hrál vzorného chotě. Robert Neff Novák už byl propuštěn z vězení

Vražda Ireny Neffové si nezískala pozornost jen proto, že šlo o dceru slavného spisovatele Ondřeje Neffa, ale hlavně kvůli chování jejího vraha. Robert Neff Novák totiž předstíral, že po své ženě s obavami pátrá a masku starostlivého, milujícího manžela dokázal udržet déle než 14 dní. Nakonec ale putoval do vězení, z něhož byl podle informací redakce Prima ZOOM propuštěn 12. března 2021.

„Prosím o pomoc při hledání mé ženy Ireny Neffové. Z domova odešla ráno v neděli 24. února 2008 a od té doby ji společně s 18měsíční dcerou D. postrádáme. Nevrátila se, ani od ní nemáme žádné zprávy.“ To je přesné znění letáčku, který krátce poté, co svou manželku zavraždil, Robert Neff Novák vylepoval po celém pražském Smíchově. Před rodinou oběti i policisty hrál svou roli velice přesvědčivě. Nikdo z Ireniných blízkých ho nepodezříval z domácího násilí… a nikdo dlouho netušil, že je Irena dávno mrtvá.

Krutá vražda

Jak vyšlo najevo ze svědectví, které policistům poskytla Irenina psycholožka, na pohled idylické manželství bylo ve skutečnosti na pokraji krachu. Hádky navíc často doprovázely Novákovy výbuchy násilí, během kterých nejen ničil nábytek, ale také manželce fyzicky ubližoval. A přesně stejný scénář měla podle Novákova konečného přiznání i vražda – Irenu prý ve zkratu během vyhrocené hádky udusil. Nejdříve ji dusil předloktím, následně jí okolo krku uvázal napájecí šňůru od videa.

Po dlouhých úvahách se rozhodl její tělo naložit do kufru auta a odvézt za Rudnou, kde si v lese vyhlédl mýtinu. Tam mrtvolu zakopal. Zakrvácené oblečení vyhodil do popelnice, Irenin mobil, hodinky, peněženku a také tašku s věcmi do posilovny hodil do Vltavy kdesi za Zbraslaví. Dobře si promyslel historku, kterou policii napovídá, a příslušníky na lince 158 kontaktoval až v pondělí 25. února odpoledne. Hrát vzorného manžela zvládnul do noci z 12. na 13. března.

Trest už si odpykal

Policistům se tedy při výslechu nakonec přiznal, ti ho už nicméně museli podezřívat. A to nejen kvůli zmíněné výpovědi terapeutky, ale také kvůli faktu, že Irenin mobil byl naposledy aktivní 23. února u nich doma. Novák navíc původně tvrdil, že Irena odešla do posilovny a už se nevrátila, jenže pouliční kamery, jejichž záznamy policie prozkoumala, ji vůbec nezachytily.

U soudu vyšlo najevo, že vrah svou ženu dusil celkem osm minut, soudce ale nakonec rozhodl, že o takzvanou „trýznivou vraždu“ nešlo a Novák si nezaslouží mimořádný trest. „Marně si lámu hlavu otázkou, co je asi vedlo k úvahám, jež vyústily do závěru, že osmiminutové dušení není trýznivá smrt,“ vypsal se následně ze svých pocitů Irenin otec, spisovatel Ondřej Neff. „Ptám se na to lékařů. Všichni mě ujišťují, že je to děsivě krutá, bolestná smrt, provázená agonií děsu.

Čtěte také: Manželku rozřezal na stovky kusů a naházel do řeky. Brutální vrah z Anglie dostal doživotí

Robert Neff Novák se vzdal práv na svou a Ireninu dceru, o kterou se nyní starají Irenini blízcí příbuzní. Nakonec souhlasil i s vymazáním z jejího rodného listu. Podle informací redakce Prima ZOOM byl propuštěn z vězení 12. března 2021; za mřížemi si tedy odseděl celých 13 let, které mu soud jako trest uložil v roce 2008. Na svodobě si posléze změnil jméno.

Zdroj: ČTK, Odsouzeni.com, Neviditelný pes, iDnes, Nasregion.cz

Video, které jste mohli minout: Vražda novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové změnila Slovensko

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom