30. června 2023 14:50

Česko zasáhnou prudké bouřky, někde hrozí i přívalový déšť a kroupy

Počasí (30.6.2023 6:08)

Poslední den školního roku a zároveň první den filmového festivalu v Karlových Varech zkomplikují bouřky, které podle meteorologů zasáhnou hlavně severozápad Čech. A počasí může bouřit i o víkendu.

Český hydrometeorologický ústav vydal varování před silnými bouřkami, které mohou v pátek odpoledne postupovat relativně pomalu nad Karlovarskem, celými Krušnými horami, částí Lužických hor a Šluknovským a Frýdlantským výběžkem. Pomalý postup bouřek i skutečnost, že se na některých místech vyskytne několik bouřek za sebou a zvýší se tak riziko přívalových dešťů. Výstraha platí do 21 hod. večer, napršet může až 30 mm.

#bouřky #KonvektivniSkupina 📍 Dnes odpoledne čekáme bouřky hlavně na severozápadě našeho území. Jejich postup bude...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Friday, June 30, 2023

Mohlo by vás zajímat: Rekordní oteplení planety má nastat ve velmi krátkém čase. Budou ho provázet dramatické jevy

„Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopením podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,“ vysvětlují meteorologové na svých internetových stránkách. Při řízení v bouřce doporučují snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně i s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a zranění padajícími a poletujícími předměty.

Přečtěte si také: RADAR: Na Chorvatsko se valí studená fronta. Podívejte se, jak tam bude začátkem prázdnin

Teplota půjde mírně dolů

Pásmo bouřek se bude zvolna přesouvat na východ a v noci se mohou bouřky objevit na jižní Moravě a Vysočině. Bouřková situace potrvá i v sobotu, kdy se bouřky mohou objevit hlavně odpoledne.

Dramatický začátek prázdnin má na svědomí zvlněná studená fronta, která se pomalu přesouvá od západu na východ. Před ní k nám proudil teplý vzduch od jihozápadu, bouřky ale s sebou nesou ochlazení. Zatímco na pátek meteorologové předpovídali maxima kolem 29 °C, v sobotu to už bude jen 26 °C.

Zdroj: ČHMÚ

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom