27. února 2025 14:20
Adam Vala

Patří ananas na pizzu, nebo jde o zločin? Přečtěte si vyjádření vědců

Zaručujeme vám, že sebevíc ospalý večírek probudíte jednou jedinou větou. Stačí se přítomných zeptat, zda podle nich patří ananas na pizzu, a bez větších pochyb ihned rozproudíte krev v žilách nejednoho milovníka autentické italské kuchyně. Ale jak na tom je tenhle zbožňovaný i proklínaný kousek ovoce na pizze pohledem vědců? Divili byste se, ale i tímto tématem se lze seriózně zabývat a přinést závěry, kterými můžete kdykoliv libovolně argumentovat, až se zase dostanete do řešení tohoto sporu.

Jedna z věcí, kterou lze vědecky posoudit, je chuť. Tedy lépe řečeno kombinace chutí a její vnímání člověkem. Studie z roku 2020 zveřejněná v odborném časopise Food Science and Technology se zabývala právě ananasem, a ačkoliv předmětem bádání byla snaha o imitaci ananasové chuti či příchuti, část studie se zabývá samotnou chutí ananasu a jejím kombinováním. Ze studie vychází, že sladkost a určitou trpkost ananasu jde z větší části za kyselinou citronovou, která v kombinaci s dalšími složkami chuti perfektně podtrhuje slané a kořeněné části pizzy. Pokud vám tedy pizza s ananasem chutná, jde patrně právě o vzájemnou harmonii zdánlivě nesourodých příchutí, které se však dokážou vhodně doplňovat.

Ananas ano

Potvrzuje to i odbornice na chemii Terry Miesle z institutu FONA International, která magazínu Mel popsala příklad kombinace masa v podobě steaku a česneku. „Když dáte česnek na steak, dostanete na něj mnoho sirných sloučenin a cukrů, které maso v chuti posílí, ale zároveň přinesou kontrast, abyste odlišnou chuť vůbec poznali,“ uvedla Miesle. Dodala pak, že ananas na pizze funguje stejně a je to právě kontrast jeho chuti proti ostatním složkám pizzy, co může lidi tak lákat. Stranou pak nemůže zůstat ani prostý fakt, že pro ananas na pizze hovoří i příležitost dostat do těla další vitamíny. To ale – hádáme – není při návštěvě pizzerie to, co by zákazníky zajímalo nejvíc.

Ananas ne

Pak tu jsou ale argumenty, které stojí proti této příloze, a začít můžeme například u enzymu zvaného bromelin, který se používá pro křehčení masa. Jinak řečeno, tento enzym umí rozkládat bílkoviny, a to i takové, které se nachází v našich ústech. Pokud jste tedy někdy jedli ananas a cítili jste mravenčení nebo štípání v ústech, pak už víte, komu nebo čemu poděkovat. Někteří lidé jsou ale mnohem citlivější a místo mravenčení může přijít i krvácení jazyka či dásní. Z toho důvodu možná nechcete jíst pizzu s ananasem, i když je férové doplnit, že pokud se ananas přidá ještě před pečením a ne až po něm, jak také občas bývá zvykem, dojde při teplotě nad 70 stupňů Celsia ke zrušení efektu popisovaného enzymu.

Čtěte také: Rozbory českých popelnic ukázaly, jak mladí plýtvají jídlem. Co nejvíc vyhazují a proč?

Pokud byste se s tímto problémem dokázali vyrovnat, je tu také zvýšené množství cukru, které do sebe můžete pizzou s ananasem dostat, a to i kvůli karamelizaci kousků ovoce během pečení. Opět asi nepůjde o něco, kvůli čemu přiberete dva kilogramy, ale ani tento faktor nelze zcela přehlížet. Nakonec je to ale hlavně na vás samotných a možná i vaší odvaze, tuhle příchuť pizzy požadovat. Kdo jsme my, abychom vám říkali, že jde o naprostou zvrácenost, že ano?!

Zdroj: Food Science and TechnologyMel, ScholarWorks

Video, které jste mohli minout: České děti ničí nedostatek spánku: Tloustnou a trpí depresemi. Škodí jim mobily i „energeťáky“

Adam Vala

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom