Na co zemřela Alžběta II.? Bývalý britský premiér porušil zákaz a prozradil, s jakou nemocí bojovala

Nejdéle vládnoucí britská panovnice zemřela 8. září 2022 na zámku Balmoral dva dny poté, co Boris Johnson podal demisi.

Johnson nyní porušil zavedený protokol a zvyklosti, když se ve svých pamětech rozepsal o zdravotním stavu královny Alžběty II., která se dožila 96 let a necelých 71 let strávila na britském trůnu. To z ní po Ludvíku XIV. učinilo druhou nejdéle vládnoucí panovnici historie.

Přečtěte si také: Zemřela královna Alžběta II. Milovala psy, lámala rekordy a vzdala hold Čechům

Podle Johnsona královna před smrtí trpěla rakovinou kostí. „Věděl jsem zhruba rok či o něco déle, že měla nějakou formu rakoviny kostí, a její doktoři se obávali, že by se její stav mohl kdykoliv prudce zhoršit,“ uvedl Johnson ve své knize vzpomínek. V ní mimo jiné popisuje i poslední osobní setkání s královnou, jejíž mysl byla podle Johnsona „nedotčená nemocí“.

Johnson je vůbec prvním vysokým vládním činitelem, který se vyjádřil k možným příčinám smrti královny Alžběty II. Ta zemřela dva dny poté, co Johnson rezignoval na premiérský post, který zastával od roku 2019.

Mlčet, anebo informovat?

Johnsonova kniha vyjde 10. října, některé úryvky však zveřejňuje v předstihu bulvární deník Daily Mail. Zveřejněné úryvky Buckinghamský palác, jak je zvykem, nekomentoval. Královna na sklonku svého života udržovala maximální soukromí nad svým zdravotním stavem. To respektovali i její spolupracovníci.

Mohlo by vás také zajímat: Tajný dopis královny Alžběty II. unikl na veřejnost. Zpochybňuje přesvědčení o Harrym a Meghan

Zcela jiný postup zvolili král Karel III. a princezna Kate, kteří se rozhodli informovat veřejnost o tom, že se manželka prince Williama léčí s rakovinou. Ve srovnání s dosavadními zvyklostmi tak její boj se zákeřnou chorobou mohou Britové a s nimi i celý svět sledovat takřka v přímém přenosu.

Zdroj: ČTK, CNN, Daily Mail

Video, které jste mohli minout: Expert promluvil o dobrém znamení kolem zdraví princezny Kate. Odhadl, kdy by se mohla „vrátit do akce“

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský