Francouzský soudce poslal na smrt 600 čarodějnic. Vyřešil i případ města, které začalo štěkat

Není sice jisté, zda se tento záhadný případ doopravdy stal, v kontextu dalších, které si v 17. století zaznamenal Pierre de Lancre, ale vlastně nejde o žádnou do očí bijící výjimku.

Pierre de Rosterguy de Lancre byl francouzský soudce, který působil v Bordeaux. Říká se, že během života poslal na hranici víc než 600 čarodějnic. Sám král Jindřich IV. Francouzský ho dokonce na začátku století pověřil vymýtit čarodějnictví ve městě Labourd. De Lancre nelenil a za čtyři měsíce se mu povedlo „usvědčit“ a odsoudit k smrti upálením několik desítek lidí.

Čtěte také: Jihočeský šaman vydíral klienty černou magií. Některým měl hrozit smrtí

De Lancre si své případy pečlivě zapisoval a o čarodějnictví napsal tři knihy. V nich analyzoval například sabat a sexuální vztahy s ním související, ale také třeba vlkodlaky. A zaznamenal si i to, čeho byl údajně svědkem ve městě Amou v roce 1613.

Štěkající nemoc

Obyvatelé městečka totiž měli trpět záhadnou chorobou, která je nutila výt a štěkat jako pes. Postižených bylo ohromné množství. „Více než 40 lidí tato epilepsie způsobená čarodějnicemi zachvátila, a byl to obludný pohled,“ napsal o příhodě De Lancre. „Víc než 40 lidí se v místním kostele naráz rozštěkalo, a ze svatostánku Božího se linula kakofonie tak nepříjemná, že vytrhávala od modliteb.“

Lovec čarodějnic měl jasno: Město očarovaly zlé síly. Promptně vzal pár lidí na mučidla, kde se mu z nich povedlo vymámit, že ďábelské síly v Amou se projevily hned dvěma způsoby: epilepsii podobnými záchvaty a „štěkací“ nemocí. A samozřejmě hned vytipoval i několik různých viníků v řadách místních žen.

Nebylo to těžké, protože měl i celkem ochotné svědky. Třeba manželku místního kapitána, která tvrdila, že nemocí trpí už dva roky, od chvíle, kdy jí dvě „čarodějnice“ očarovaly lůno, když jí pomáhaly při porodu. Když De Lancre obě porodní báby předvolal k soudu, kapitánova manželka se začala svíjet po zemi, štěkat a výt. Lovec čarodějnic si mnul ruce a poznamenal si, že příznaky nemoci se v blízkosti čarodějnic zhoršují. Další obviněné a upálené na sebe pochopitelně nenechaly dlouho čekat.

Jiná čarodějnice se po několika dnech na mučidlech přiznala úplně sama a vypověděla, že ve spolku s ďáblem už je dobrých padesát let a že je jednou z původkyň kletby, která štěkající město sužuje.

Stejná choroba v roce 2008?

Problematičnost tehdejšího systému spravedlnosti zde nemusíme rozebírat; pochopitelně měl mezery o velikosti nákladního auta a obětí se příliš často stali nevinní lidé, respektive hlavně nevinné ženy. Jak se ale říká, na každém šprochu je pravdy trochu, a tím nemyslíme čáry a spolky s ďáblem. Existovala opravdu v Amou nějaká záhadná „štěkající choroba“?

Mohlo by vás zajímat: Čaroděj z Kamerunu sliboval zmnožení peněz zázračnou tekutinou. Klienti se nestačili divit

Až zarážejícím způsobem podobné příznaky popsali američtí lékaři v roce 2008 u 13leté dívky. Její nemoc začala jako běžné nachlazení, postupně ale přešla v sérii podivných záchvatů doprovázených štěkavými zvuky a záškuby těla. Lékaři nikdy nepřišli na to, co dívce bylo, podle všeho to ale nebylo nakažlivé, protože případ „štěkajícího města“ se v tomto případě neopakoval a dívka se nakonec sama od sebe úplně uzdravila, aniž by bylo třeba upálit nějakou čarodějnici.

Zdroj: Landesenvrac, Researchgate, National Library of Medicine

Video, které jste mohli přehlédnout: Nechal se pomalu rozdrtit kameny, než aby promluvil. Muž, který proklel celý Salem, věděl, co dělá

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský