10. října 2024 11:15
Adam Vala

Hon za pokladem trval dlouhých 31 let. Bájná Zlatá sova byla konečně nalezena

Záhada zlaté sovy, pohádkového pokladu, který 23. dubna 1993 zakopal neznámo kde muž jménem Régis Hauser, je konečně vyřešena. Druhý strůjce hádanky a knihy s indiciemi – Michel Becker – oficiálně potvrdil, že lidé mají přestat kopat, protože hra je u konce. Poklad v původní hodnotě 1 milionu franků, dnes asi 7,5 milionů korun, byl nalezen a po 31 letech může v komunitě náruživých hledačů pokladů zavládnout klid.

Klíčem k úspěchu byla zmiňovaná kniha Sur la trace de la chouette d'or, tedy v překladu Na stopě zlaté sovy, která se stala výzvou pro tisíce nadšenců po celé Francii a později i ze světa. Kniha obsahuje pouhých 11 indicií v podobě hádanek, v nichž se mísí obrázky a text. Ty jsou však natolik složité, že nikdo dlouhá léta nedokázal rozluštit všechna tajemství a najít místo, kde byl poklad ukryt.

Kniha, která neměla řešení

Jedna ze záhadných stop například zní: „Když máš v Carusburku Albion za zády, hledej otvor, který odhaluje nebeské světlo.“ Během let se někteří pokoušeli rozluštit jednotlivé indicie a sdíleli své pokroky online, řešení ale stále unikalo. K tomu všemu Régis Hauser, známý také pod pseudonymem Max Valentin, postupně přidával další nápovědy, aby hledačům pomohl, ale ve finále je – možná záměrně – ještě více zmátl a zkomplikoval jejich cestu za pokladem.

I přes to, že Valentin v roce 2009 zemřel, Becker, který knihu ilustroval, stále věřil v úspěšné nalezení pokladu. Na konci září 2024 pak přišel okamžik, na který čekala celá komunita hledačů pokladů. „Dobrý večer všem. Potvrzuji objevení sovy, mám toho hodně co říct,“ napsal Michel Becker na Discord a ukončil tak hru. Na oficiálním internetovém fóru bylo podle listu The Guardian nejprve potvrzeno, že byl poklad konečně objeven, a následně došlo na další zmínku, že byl ověřen postup a nálezce si může poklad nárokovat.

Replika a nečekané finále

Ačkoliv by bylo krásné si představit, že někdo vykopal třpytivou, diamanty osázenou sovu, skutečnost je trochu jiná. Osoba, která poklad našla, nalezla tzv. kontramark, tedy repliku původní sovy. Tu lze nyní vyměnit za skutečný poklad, který čeká na svého majitele. Nestačilo navíc jen sochu najít a vykopat, ale skutečně dokázat, že se k místu nedostal výherce náhodou nebo třeba jen za použití detektoru kovu. Vše by ale mělo nyní sedět, ačkoliv sám Becker dosud nepodal žádné konkrétní informace a podrobnosti.

Čtěte také: Čeští lovci pokladů triumfují. Objevené tisíce mincí jsou jako obrovská výhra ve sportce

Očekává se však, že postupně budou zveřejněna řešení všech hádanek a statisíce lidí z celého světa se budou moci konečně rozejít. Podle The Guardian ale ne všichni přijali informaci o 31 let trvající hře v klidu. „Přiznávám, uronil jsem pár slz,“ reagoval na dotaz jeden z oslovených hledačů. Jiný ale podotknul, že objevení sovy a ukončení hry bere pozitivně, protože si po letech může konečně odpočinout a cítit se volný.

Zdroj: The Guardian, Popular Mechanics

Video, které jste mohli minout: Houbaři mají žně. Dejte pozor na zrádné druhy muchomůrek či pavučinců, varuje mykolog

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský