22. srpna 2024 17:00

Slavný poklad kapitána Kidda dodnes nikdo nenašel. I když víme, kde se má zhruba nacházet

Legendu o tajemném pokladu, který měl William Kidd ukrýt na jednom z ostrůvků u amerických břehů, podpořily jeho dopisy britské vládě.

Zda byl „kapitán Kidd“ skutečně tak strašlivým pirátem, jak se vypráví, nebo ne, je dodnes předmětem diskusí. Co víme s jistotou, je, že ho v roce 1701 za pirátství popravili. Součástí jeho obvinění bylo dokonce i zabití člena posádky – a nepomohlo mu ani nabízet výměnou za svůj život obrovské bohatství.

Od hrdiny k lotrovi

Do potíží se skotský korzár William Kidd dostal, když ho britské námořnictvo najalo jako lovce pirátů v Indickém oceánu. Za to měl obdržet podíl z kořisti. Kidd proto zainvestoval do velkého trojstěžníku, který měl 34 děl a posádku okolo 150 lidí. Musel se prý značně zadlužit. Možná to byl důvod, proč nakonec v roce 1696 zaútočil na konvoj britské Východoindické společnosti. V očích Britů se tímto počinem z lovce pirátů stal pirát.

Mohlo by vás zajímat: „Byly tam zatracený štosy stodolarovek.“ Pár hledačů pokladů vylovil magnetem z jezera trezor

To, co Kiddovi ale nakonec doslova zlomilo vaz, bylo přepadení lodi Quedah Merchant. Její náklad v podobě zlata, šperků, hedvábných látek, koření, stříbra a dokonce zbraní Kidd považoval za cíl, na který měl jako korzár nárok. Loď byla maurská, z Arménie, a plula pod francouzskou vlajkou. Její kapitán byl ovšem Brit a náklad patřil Indii, což vyvolalo obrovskou politickou bouři. Indie vyhrožovala uzavřením obchodních cest a Britům nezbylo, než proti Kiddovi tvrdě zasáhnout.

Údajný poklad

Kidd pochopitelně až do své smrti tvrdil, že je nevinný a jen plnil rozkazy. Své tvrzení se snažil marně doložit pomocí mnoha dokumentů – a dokonce v dopisech nabízel, že prozradí místo, kde ukryl jmění, jehož hodnota by dnes odpovídala zhruba čtvrtmiliardě korun. Místo, kde poklad ukryl, by se mělo údajně nacházet mezi Filipínami a Kanadou. Dodnes není jisté, zda pohádkový poklad vůbec existuje, nebo zda šlo jen o poslední, zoufalý Kiddův pokus, jak se vyhnout popravě. Zatím víme jen to, že ho dodnes nikdo nenašel.

Kidda oběsili v Londýně, na břehu Temže. Jeho tělo zalili smolou a vložili do kovové rakve, která pak po několik následujících let visela nad řekou, pěkně na očích, pro výstrahu všem, kdo by se mohli nechat zlákat vidinou zisků a dát se na pirátství.

Zdroj: Britský národní archiv, F. Hanselmann: Captain Kidd's Lost Ship, Science Daily.

Video, které jste mohli minout: Problémy Pirátů? Krize identity, jejich výkon ve vládě je tragický, hodnotí komentátoři

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský