25. října 2024 18:30
Adam Vala

Záhadné zmizení osmnáctileté studentky zburcovalo celé okolí. Šlo o první z několika případů ve stejné oblasti

Mladá studentka Bennington College ve státě Vermont zmizela beze stopy 1. prosince 1946. Tento neobjasněný případ zůstává jednou z největších záhad Spojených států a dodnes vyvolává řadu otázek. Co se tehdy stalo a proč se kolem případu točí tolik nevyjasněných okolností?

Paula Jean Welden se narodila 19. října 1928. Když se po ní slehla zem, bylo jí pouhých 18 let. Studovala tehdy druhým rokem na Bennington College, prestižní škole známé pro svou uměleckou a na svou dobu velmi liberální atmosféru. V neděli 1. prosince 1946 se rozhodla vyrazit na pěší túru po Long Trail, známé turistické trase v oblasti Green Mountains, a nic nenasvědčovalo tomu, že právě tato neděle bude něčím výjimečná. I proto, že spolužáci a profesoři považovali Paulu za klidnou a přemýšlivou studentku, však její zmizení způsobilo šok.

Osudný den

Paula opustila v osudný den univerzitní kampus patnáct minut před třetí odpoledne a vydala se stopem směrem ke zmiňované trase Long Trail. Svědci ji naposledy viděli v brzkých večerních hodinách na úseku trasy poblíž městečka Woodford Hollow. Zde se však její stopa ztrácí. Nikdo si nevšiml žádných podezřelých aktivit, žádného křiku nebo známky, že by byla v ohrožení. Když se Paula po setmění nevrátila do kampusu a nepřišla na hodiny v následujícím týdnu, začala intenzivní pátrací akce, do které se přirozeně zapojili i rodiče Pauly, zejména její otec, ale také studenti z Bennington College, která byla na několik dní uzavřena.

Během prvních dnů po zmizení byla prohledána celá oblast Long Trail, a to jak pěšími hlídkami, tak letadly. Žádné konkrétní stopy, které by naznačovaly, co se s Paulou stalo, se však nenašly. Případ přitahoval velkou mediální pozornost, a to nejen kvůli záhadě samotného zmizení, ale i kvůli dalším spekulacím. Jednou z teorií bylo, že Paula mohla být obětí zločinu. Na trase Long Trail se totiž nacházely velmi odlehlé oblasti, kde mohlo dojít k napadení, a někteří lidé uvěřili, že mohla být unesena nebo dokonce zavražděna. Žádný z důkazů však tuto teorii nepodpořil, už jen proto, že se nikdy nenašlo její tělo.

Paula Welden, an 18 year-old Bennington College student was last seen on December 1st, 1946, when she went hiking on the...

Posted by Vermont State Police on Friday, December 1, 2023

Další spekulace nakládaly s eventualitou, že se Paula rozhodla utéct. Někteří svědci tvrdili, že ji naposledy viděli ve společnosti neznámého muže, což vedlo k domněnce, že mohla odejít dobrovolně a začít nový život někde jinde. Ani tato teorie se však nikdy nepotvrdila, například proto, že Paula nevysílala žádné signály, že by měla v úmyslu odejít od své rodiny nebo přátel.

Trvalá záhada a odkaz případu

Zmizení Pauly Jean Welden nicméně vedlo k některým významným legislativním změnám ve Vermontu. V té době například neměl stát žádnou oficiální policejní jednotku pro vyšetřování podobných zmizení, takže se na případech vždy podílely různé neprofesionální složky včetně místních šerifů a hlavně dobrovolníků. Nedostatek koordinace v tomto ohledu proto v roce 1947 vedl k zavedení Vermont State Police, která byla přímou reakcí na neuspokojivé výsledky hledání Pauly.

Čtěte také: V záhadném aljašském trojúhelníku zmizelo 20 tisíc lidí. Poznejte nejznámější případy

Přes intenzivní vyšetřování a pátrání, které pokračovalo dlouhé měsíce, však osud Pauly Jean Welden zůstává neobjasněn. Neexistují žádné přesvědčivé důkazy, které by naznačovaly, kam se poděla. Její zmizení se naopak stalo součástí většího množství podobných případů v oblasti Bennington Triangle, kde se v letech 1945 až 1950 za záhadných okolností ztratilo několik dalších lidí. Celý případ tak přetrvává jako smutná připomínka nevyřešené záhady, která zasáhla nejen rodinu Pauly Jean Welden, ale i celý Vermont.

Zdroj: Bennington Banner, Bennington Banner #2, Mass Live

Video, které jste mohli minout: Zvrat po 50 letech. Detektivové vyřešili případ vraždy 19leté dívky, pomohly testy DNA

Adam Vala