Unesli mladého pilota mimozemšťané? Těsně před zmizením nahlásil UFO, záhadolog ale nabízí jiné vysvětlení

Okolnosti, za kterých mladý australský pilot při cvičném letu z King Islandu zmizel, jsou dodnes předmětem mnoha spekulací. Příběh je proto velice oblíbený u příznivců konspirací a záhad.

Australský pilot Frederick Valentich se narodil v roce 1958. V době jeho zmizení, 21. října 1978, mu bylo čerstvých dvacet let. Letadla ho lákala už od dětství, zkušenosti mu ale v den, kdy sedal do lehkého letounu Cessna 182L, ještě chyběly. Že bude tento tréninkový let jeho posledním, ale tušit samozřejmě nemohl.

Podivné hlášení

S jistotou víme následující: Valentich se během letu, přesněji v 19:06, ohlásil na věž v Melbourne s tím, že ho sleduje neidentifikovatelné létající zařízení se čtyřmi jasně zářícími body. Podle Valentiche se pohybovalo ve výšce 1400 metrů, a to přímo nad pilotovým letounem.

Dispečeři ale v oblasti neměli žádný hlášený letový provoz a tuhle skutečnost Valentichovi také sdělili. Mladý pilot ale trval na svém. Jaký letoun ho sleduje, nebyl schopný identifikovat, údajně však jasně viděl, že se k němu přibližuje od východu, je podlouhlý, má lesklý kovový povrch a na sobě malé zelené světlo. Když se ho dispečeři znovu optali na typ letadla, které ho sleduje, odvětil jen: “To není letadlo…” a pak spojení přerušil podivný, kovový skřípot. To bylo naposledy, kdy s Valentichem někdo mluvil.

Australské úřady téměř okamžitě zahájily pátrání, bylo však marné. Zmizelou Cessnu s Valentichem nikdy neobjevili.

Zrádný horizont

Asi si dokážete představit, že nevysvětlitelné zmizení mladého pilota a podivné létající zařízení, které ohlásil letové kontrole, daly vzniknout mnoha různým teoriím. Ano, většina z nich se točila okolo UFO a mimozemšťanů, a ano, tyto mýty měly hodně tuhý kořínek. I proto se na případ v roce 2013 zaměřil pilot a astronom James McGaha spolu s Joem Nickellem, který se proslavil vědeckým vysvětlením mnoha záhad, v nichž hrálo nějakou roli údajné pozorování UFO.

Mohli jste minout: Podivná světla na obloze? UFO nad Českem, hlásili lidé. S vysvětlením přišla hvězdárna

Jejich verze událostí zůstává nejpravděpodobnějším vysvětlením celé záležitosti. Spočívá v tom, že byl Valentich velice nezkušený pilot, který měl nalétaných jen zhruba 150 hodin, na kontě měl hned několik průšvihů a navíc byl sám velkým fanouškem záhad spojených s UFO. Onoho osudného dne mohl nad mořem ztratit orientaci kvůli svému rozhodnutí letět během stmívání a v rozrušení z toho, co viděl.

Podle McGahy se Valentich nechal oklamat tzv. iluzí nakloněného horizontu, ke které dochází, když zapadající slunce stále osvětluje část obzoru a jiná část rychle tmavne. Ta se pak zdá o něco vzdálenější a nestejnoměrné osvětlení způsobí dojem sklonu. Když se pilot snaží letadlo vyrovnat, aniž by se orientoval dle přístrojů, ve skutečnosti stroj směřuje blíže a blíže k vodní hladině… a nakonec nevyhnutelně skončí ve vlnách.

Záhada rozluštěna?

A pokud jde o to, co Valentich viděl, tak to podle odborníků mohly být čtyři jasné světelné body na obloze - Mars, Venuše, Merkur a Antares. Tehdy na obloze tvořily obrazec podobný kosočtverci a Valentich tak snadno mohl předpokládat, že jde o letoun, speciálně pokud zapracovala jeho představivost. Ono zelené světlo, které zmínil dispečerům, pak mohl být odraz zeleného světýlka na Cessně, který se Valentichovi mohl odrážet na skle kokpitu.

Zdroj: Skeptical Inquirer, ABC.net, Citeseerx, Monument Australia.

Video, které jste mohli minout: Záhadné UFO popřelo fyzikální zákony. Unikátní videonahrávka přináší spoustu otázek

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský