Nad Walesem proletělo UFO, britské úřady přišly s neuvěřitelným vysvětlením

Vetřelci dávnověku S14 (12) - Waleské UFO

Podivné atmosférické jevy, spojované s fenoménem UAP se objevují po celém světě a nevyhýbají se zpravidla ani Velké Británii. Incident, jenž na čas rozvířil mediální vody, se odehrál ve Walesu.

Událost, která konspiračním teoretikům a fanouškům fenoménu UAP (Unidentified Aerial Phenomena), dříve známému jako UFO, se stala 23. ledna 1974 v oblasti Berwyn Mountains ve Walesu. Po půl deváté večer vyrušil obyvatele vesnice Llandrillo z odpočinku nezvyklý jev. Nad blízkými horami Cadair Berwyn a Cadair Bronwen se objevila jasná světla provázená mohutnými ranami a otřesy půdy. Světla zamířila k zemi a chvíli zářila na úbočí. Fascinující jev zaznamenalo mnoho svědků, na místo vyrazila armáda a fantastické teorie se začaly rojit.

Čtěte také: Nové záběry UFO? Nad americkou základnou měla proletět záhadná „medúza“, měnila směr i barvu

Shoda neuvěřitelných náhod

Tehdejší Institute of Geological Sciences ve stejnou dobu zaznamenal zemětřesení, kterým by se daly otřesy vysvětlit. Nicméně to stále neobjasňuje přítomnost světel. Odtajněné dokumenty ministerstva obrany nicméně ukazují, že zemětřesení nastalo ve stejnou dobu, kdy nad oblastí prolétal meteor, jak vyplynulo z vyšetřování bezpečnostních složek, jež dorazily na místo. Jak ale uvidíte v pořadu Vetřelci dávnověku na Prima ZOOM, podivná korelace obou jevů vnukla části Británie neodbytnou myšlenku o návštěvě jiné civilizace.

„V té době se snažili tvrdit, že světlo, které jsme viděli, byli lidé, co tam lovili lišky a králíky,“ popisuje události očitý svědek Huw Lloyd, který zároveň dodává, že světlo bylo mnohem jasnější než reflektory a jasnější než jakékoli světlo, které kdy viděl. Ufologové navíc nabyli přesvědčení, že v oblasti přistála vesmírná loď, jejíž existenci zatajila britská armáda hned, jak k úbočí hory dorazila. Senzace se ihned chytil tisk, přičemž jeden z bulvárnějších plátků označil událost jako The Roswelsh Incident, čímž odkazoval na podobnost s podobnými událostmi v americkém Roswellu. Pro fantastické domněnky ale dodnes chybí důkazy. Koneckonců, po domnělé mimozemské návštěvě nezůstal ani kráter.

Zdroje: Wales Online/Myths, Legends, Oddities

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom