UFO v Roswellu může mít ještě podivnější vysvětlení. Americká vláda měla střežit úplně jiné tajemství

Vetřelci dávnověku S14 (12) - Roswell

Událost, která výrazně podnítila zájem o fenomén UFO (nověji známý také pod zkratkou UAP), se odehrála 2. července 1947. Nad novomexickým městem Roswell se tehdy objevil podivný zářící objekt. Druhý den ráno místní farmář William Brazel objevil v okolí své farmy rozptýlené trosky ze dřeva, fólie a gumy.

Brazel udělal to nejlogičtější, co bylo v té chvíli možné, a ohlásil nález místnímu šerifovi, který obratem upozornil majora Jesseho A. Marcela z nedaleké letecké základny White Sands Missile Range. Vojáci dorazili téměř okamžitě a začali zajišťovat trosky. Na tom nebylo nic zvláštního, dost nečekané ale bylo, když zadrželi také farmáře Brazela.

Neuvěřitelný omyl

Po několika dnech věznění byl farmář propuštěn s důraznou instrukcí, že by si měl podivnou událost nechat pro sebe. Trosky byly převezeny na leteckou základnu Wright-Patterson, kde je major Marcel již neměl možnost zkoumat. Vláda vydala prohlášení, že šlo o pouhopouhý meteorologický balón, nikdy ale nikdo nevysvětlil, proč kolem něčeho tak banálního probíhalo tolik manévrů. Brzy se rozšířily spekulace o létajícím talíři a mimozemšťanech, za jejichž šířením stál navíc jeden z důstojníků základny.

„V Roswellu sídlila 509. bombardovací peruť. To byla jediná jednotka s přístupem k jaderným zbraním na světě. Byli tam nejlepší z nejlepších. Představa, že by si spletli meteorologický balón s něčím exotickým, je naprosto absurdní,“ kroutí nad bizarním počínáním armády hlavou novinář Nick Pope v pořadu Vetřelci dávnověku, který můžete sledovat na Prima ZOOM.

Pravda nemusí být tam venku

Aby spekulace trochu uklidnili, odjeli major Marcel a brigádní generál Roger Ramey do Texasu, kde na tiskové konferenci ukázali trosky meteorologického balónu. Konspirační teoretiky už však šlo přesvědčit jen těžko. Možné vysvětlení ale může být o něco prostší, než jaké nabízí návštěva z vesmíru.

V letech 1946-47 prezident Harry Truman vyhlašoval válku proti komunismu, k čemuž mu dopomáhaly různé tajné projekty po celých Spojených státech. Jedním z nich, příhodně vedeným v Novém Mexiku, byl projekt nazvaný Mogul. Spočíval ve vypouštění balonů opatřených mikrofony, které měly zaznamenávat zvukové vlny způsobené sovětskými jadernými testy.

Čtěte také: Nové záběry UFO? Nad americkou základnou měla proletět záhadná „medúza“, měnila směr i barvu

Projekt probíhal právě na základně White Sands Missile Range, která mimo jiné shromažďovala vědce, jimž USA vděčí za svůj vesmírný program. Ať už tedy trosky patřily jakémukoli produktu amerických válečných sil, mimozemské vesmírné plavidlo může být až poslední možnost.

Zdroje: History.com/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom