23. září 2024 12:50
Adam Vala

Věříte v UFO? Konspirace s mimozemšťany mají rasistické základy, na které se nebezpečně zapomíná

Víra, že mimozemšťané navštěvují Zemi, že jejich lodě prolétávají naším nebem a že dávné civilizace dosáhly svých velkolepých úspěchů díky jejich technologické pomoci, je mezi lidmi stále rozšířená. Ačkoliv se tato víra může zdát neškodná a v mnoha případech působí jen jako další konspirační teorie, filozof Tony Milligan z King’s College v Londýně varuje, že takovéto přesvědčení má širší a škodlivější důsledky, než by si většina lidí uvědomovala.

Podle Milligana musíme tuto populární víru brát vážně ne kvůli tomu, že by byla pravdivá, ale proto, že může vytvářet skryté kulturní, společenské i vědecké problémy. Ve své nedávné práci vysvětluje, proč je nezbytné tuto víru podrobněji zkoumat a proč by měla být věnována větší pozornost jejím důsledkům.

Skrytý rasismus v mýtech o dávných civilizacích

Jedním z hlavních problémů, které Milligan zdůrazňuje, je inherentní rasismus v příbězích o tom, že dávné civilizace potřebovaly pomoc mimozemšťanů, aby dosáhly svých velkých architektonických a technologických úspěchů. Tyto teorie mají kořeny ve starém předsudku, že národy neevropského původu nebyly schopny samostatně dosáhnout velkých úspěchů, jako jsou pyramidy v Egyptě nebo sochy na Velikonočním ostrově. V tomto kontextu se pseudo-historické příběhy o mimozemšťanech stávají způsobem, jak degradovat a znevažovat schopnosti dávných neevropských civilizací.

Čtěte také: Postavili pyramidy mimozemšťané? Egyptský objev konečně všechno vysvětlil

„Mnoho z těchto příběhů vzniklo z nedůvěry evropských kolonizátorů, kteří považovali původní obyvatele jiných kontinentů za primitivní. Pokud tedy oni sami nedokázali postavit monumenty jako pyramidy, jak by toho mohli dosáhnout lidé, které považovali za méně vyspělé,“ vysvětluje Milligan ve svém článku, který bude zveřejněn odborným magazínem Proceedings of the International Astronomical Union. Místo toho, aby tyto státy uznaly, že dávné kultury byly technologicky pokročilé a inteligentní, hledali Evropané vysvětlení, které je zbavilo této potřeby uznání – a našli ho podle Milligana v mimozemšťanech.

Tato myšlenka se stala základem pro populární knihy, filmy a dokumenty, které i dnes přitahují miliony diváků. Jeden kanál na YouTube, zaměřený na mimozemské návštěvy a starověké civilizace, publikuje již dvacet let a má téměř 14 milionů odběratelů. Ačkoliv moderní verze těchto teorií často zakrývají svůj rasistický základ, jejich hlavní dopad zůstává stejný – podrývají úspěchy neevropských civilizací a posilují falešný narativ o tom, že pouze starověcí Řekové a Římané byli schopni inovace.

Kultura na okraji a pseudověda

Dalším důsledkem těchto teorií je podle Milligana to, že narušují schopnost původních národů vyprávět své vlastní příběhy a zpochybňují jejich kulturní narativy. Mnohé domorodé kultury byly během staletí kolonizace a asimilace tlačeny na pokraj vyhynutí, a víra v to, že jejich úspěchy jsou výsledkem mimozemských zásahů, podrývá jejich kulturní sebevědomí a identitu.

Podobně problematické jsou i moderní příběhy o UFO a mimozemských návštěvách. Milligan upozorňuje na to, že tyto příběhy, zvlášť když získávají na popularitě, mohou přimět vlády k tomu, aby reagovaly na tlak veřejnosti a otevíraly záznamy o pozorování UFO. To však často nevede k uspokojení konspiračních teoretiků a ve výsledku jen přidává na zmatku. „Tyto příběhy generují šum, který brání vědecké komunikaci,“ varuje Milligan. Lidé, kteří věří, že mimozemšťané pravidelně navštěvují Zemi, budou těžko přijímat vědecká fakta, jako například že rychlost světla je dle platných fyzikálních zákonů nepřekročitelná bariéra.

Potřebujeme vědecký výzkum k vyvracení konspirací?

Milligan navrhuje, že by bylo vhodné vytvořit systematický vědecký výzkumný program, který by se zabýval těmito tvrzeními. Současné přístupy, kdy nejsou konspirační teorie vědecky popírány plošně, nemusí být dostatečné. Ačkoliv Milligan připouští, že víra v mimozemšťany není natolik rozšířená, aby vyžadovala okamžité vytvoření takového programu, považuje za důležité nabídnout lidem vědecké vysvětlení toho, co by se dalo považovat za skutečně přesvědčivý důkaz o mimozemském životě.

Přesto uznává, že konstrukce takového výzkumného programu má svá úskalí. Mnoho zastánců těchto teorií totiž nevykazuje zájem o skutečné důkazy a jejich tvrzení často nelze snadno zkoumat vědeckými metodami. Na druhé straně některé hypotézy, jako například myšlenka, že by objekt Oumuamua mohl být zbytkem mimozemské lodi, mohou vést k produktivnímu vědeckému výzkumu. V tomto případě vědecké úsilí o nalezení přirozenějšího vysvětlení trajektorie tohoto objektu rozšířilo naše chápání jeho složení a původu.

Pseudo-historie a její limity

Naprostá většina tvrzení o mimozemšťanech však vědeckému zkoumání příliš nepodléhá. Příkladem může být tvrzení, že podobnosti v architektuře mezi vzdálenými civilizacemi musí nutně znamenat, že měly společné učitele z hvězd. Tyto teorie nelze vědecky vyvracet prostým zkoumáním stavebních metod. Milligan tak uzavírá, že věda často čelí výzvám, které nejsou snadno překonatelné, ale právě díky tomu se vědecké poznání posouvá kupředu.

Zdroj: Proceedings of the International Astronomical Union, King's College London

Video, které jste mohli minout: Tvorba deepfake videa zabere pár minut, varovala expertka. Jak pomůže AI v odhalování UFO?

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský