10. ledna 2024 08:45

Pocházeli sumerští bohové z vesmíru? Původní mýty znějí jako sci-fi

Vetřelci dávnověku S14 (7) – Sumerští bohové z vesmíru

Zastánci teorií o starověkých astronautech nachází množství opor v sumerské mytologii. Kolébka všech ostatních polyteistických mytologií skýtá několik pozoruhodných aspektů, pro něž je hypotéza návštěvy z vesmíru lákavým vysvětlením.

Anunnaki se překládá zhruba jako „lidé z nebe,“ a také je to označení pro sumerská a akkadská božstva, jimž vládl Anu (Nebesa). Podle sumerských mýtů stvořili bohové člověka, aby nemuseli sami pracovat. První „várka“ lidských bytostí ale byla spíše zklamáním, první lidé byli nemocní a slabí. S druhými lidmi měli bohové více štěstí, zůstávala ale pořád otázka, co udělat s prvním člověčenstvem? Enki, bůh moře, však nedokonalé jedince zařadil mezi zdravé, jimž nařídil, že se mají o své slabší druhy starat. Vznikla díky tomu úctyhodná tradice.

Čtěte také: 10 nejlepších dílů Hvězdné brány podle umělé inteligence. Souhlasíte s vítězem?

Vadná várka

Bůh Enki ostatně působil jako hlas rozumu, nabádal ostatní bohy ke smíru, celkově vystupoval moudře a rozvážně. Navíc byl velkým zastáncem a ochráncem lidí, a snižoval tresty, které navrhoval vedoucí bůh Enlil. Byl trpělivým učitelem lidstva, které navštěvoval ze svého podmořského obydlí oděn v rybím plášti. Ten se stal nakonec jeho symbolem a pláště z rybích šupin nosili i jeho kněží. Ti jsou společně s Enkim často vyobrazováni se zvláštním objektem.

„Na sumerských pečetních válečcích vidíme tyto kněze vedle zářícího stromu života s okřídleným diskem nad ním. Z toho vyplývá, že toto plavidlo přišlo z moře, protože to jsou kněží mořské bytosti,“ podotýká William Henry, historik a odborník na mytologii v pořadu Vetřelci dávnověku na Prima ZOOM, kde je rozvíjena teorie starověkých astronautů. Konec konců, „okřídlený disk“ se často interpretuje jako létající stroj, tím spíš, že se objevuje i v jiných mytologiích.

Mohlo by vás také zajímat: Zvíře ve znaku: Národ, který se vyvinul z vlka

Podobným takovým úkazem je tzv. Hromový pták, bytost z mytologie domorodých Američanů, která vypadá jako obří pták s křídly složenými z nožů schopný dštít oheň ze svých očí. Pojetí stvoření člověka jako experimentu, který se povede až na druhý pokus, ostatně  podobným interpretacím samo nahrává.

Zdroje: Oracc Museum/World History

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom