Nejšílenějším konspiracím o hurikánu Milton se budete smát. Zmanipulovaní Američané viní i HAARP

Zatímco mezi odborníky panuje na základě mnoha vědeckých důkazů drtivá shoda v tom, že hurikány Milton a nedávná Helene jsou přírodním fenoménem (i o tom, že jejich sílu značně ovlivnily lidmi způsobené klimatické změny), lidé na internetu si o tom myslí své.

Spojené státy podruhé během několika dní čelí ničivému hurikánu. Jako první na USA udeřila koncem září Helene, přičemž ve větru o rychlosti 225 kilometrů za hodinu a v bouřlivém přílivu a záplavových vlnách dosahujících až 4,5 metru zahynulo přes 220 lidí. Bouře nejvíc postihla stát Severní Karolína, odkud pocházela polovina obětí, zasaženy ale byly i další státy. Nechybí mezi nimi Florida, kterou bohužel nyní ochromil také neméně silný hurikán Milton.

Známý poloostrov, na kterém se Florida nachází, Milton zasáhl asi 90 km jižně od Tampy. Struktura tohoto hurikánu je celkem neobvyklá, oko totiž v průměru měří jen 6,5 km. U jiných tropických cyklón to bývá mnohem víc, zhruba mezi 30 a 65 km.  Možná i to je důvodem, proč se okolo Miltona rojí tolik různých konspiračních teorií.

Kdo a proč?

Mnozí (nejen) američtí uživatelé sociálních sítí si totiž myslí, že s počasím někdo manipuluje a přírodní katastrofy jsou někým řízené. Tahle konspirační teorie se v poslední době objevuje téměř po všech velkých katastrofách, a zdaleka ne jen v USA. V České republice se konspirátoři taky často vyřádí, naposledy po zářijových povodních.

K tématu: Žádná povodeň není a vláda si vymýšlí: Po covidu a Ukrajině najeli konspirátoři na velkou vodu

V tom, kdo přesně má počasím manipulovat, se ale konspirátoři zas tak neshodnou. Někdy jsou za tím zkrátka jen nějací nespecifikovaní „oni“, někdy vláda, někdy Ukrajina. V ČR mimochodem momentálně „letí“ teorie, že počasím manipuluje přímo vláda premiéra Petra Fialy na pokyn z USA.

Vzhledem k tomu, že děním ve Státech výrazně hýbou očekávané prezidentské volby, chytili se této konspirace příznivci hnutí MAGA a Donalda Trumpa a tvrdí, že federální vláda v čele s prezidentem Joe Bidenem chce vyhladit obyvatele takzvaných červených států (tj. států, kde tradičně vítězí republikánští kandidáti), aby mohli demokraté zůstat u moci.

Jak?

Další, na čem se konspirátoři často neshodnou, je způsob, jakým se počasím manipuluje. Vesměs ale existují dva hlavní proudy. Jedni podezřívají takzvané očkování mraků, druzí viní HAARP (Vysokofrekvenční aktivní aurorální výzkum). Obě konspirace si do základu vetkly reálné věci, výsledkem je ale ničím nepodložená povídačka, mnohdy podpořená i "zaručeně pravým videem", velkými písmeny a množstvím vykřičníků.

Očkování nebo také osévání mraků je proces, který skutečně existuje; využívají ho například ve Spojených arabských emirátech, aby zvětšili objem srážek. Do mraků z letadel vypouštějí nezávadné chemické látky způsobující, že kapénky změní velikost a uvolní se ve formě deště. Vědci ho dokonce mezi lety 1960 a 1980 opravdu testovali na hurikánech, ovšem ve snaze jejich účinky zmírnit.  Nejenže to nefungovalo, ale vletět do silnějšího hurikánu, například za účelem vypuštění chemikálie, se ukázalo jako nesmyslné, nebezpečné a téměř nemožné.

Vysokofrekvenční projekt k výzkumu ionosféry HAARP si jako původce všech možných bouří a dalších katastrof velice oblíbili i čeští konspirátoři. Jde o zařízení pro geofyzikální výzkum a, jak uvedl pro tiskovou agenturu Reuters (poněkud rozladěně) i jeho mluvčí, „ani HAARP ani jiné zařízení nemůže hurikány nijak ovlivnit. Neexistuje žádná lidská technologie schopná stvořit, zničit, upravit, zintenzivnit nebo někam nasměrovat hurikán v jakékoli podobě, tvaru a formě.“

Nebezpečné následky

Konspirace někdy podporují i sami američtí politici. Donald Trump různé konspirace bohatě využívá ve své předvolební kampani. A jakkoli vtipné se různé konspirační teorie mohou zdát, jejich následky mohou být doslova fatální. Kvůli různým falešným obviněním je například nyní „pod palbou“ americká federální agentura pro krizové řízení FEMA. Šíří se o ní například, že konfiskuje pomoc, nebo že svůj rozpočet vyčerpala na dovážení imigrantů. Lidé také často věří tomu, že pokud je hurikán připraví o domov, FEMA jim poskytne pouze 750 dolarů, nebo dokonce že úředníci zabaví nemovitosti všem, kdo federální pomoc přijmou.

Výsledkem není jen fakt, že pracovníci FEMA čelí útokům a mnohde musejí mít dokonce policejní ochranu, ale někteří lidé ze strachu způsobeného podobnými dezinformacemi odmítají své domovy opustit, přestože byli vyzváni k evakuaci a jsou kvůli hurikánu v ohrožení života.

Zdroj: Reuters, CNN, Manipulátoři.cz, NPR.org

Video, které jste mohli minout: Ničivé tornádo zázračně minulo rodinný dům. Podívejte se na vysvětlení, co zabránilo katastrofě.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský