Duchové v Bílém domě prý vyděsili i Churchilla. Tahle mrazivá historka je však teprve začátek

Pro ty, co na duchy věří, je americké prezidentské sídlo dokonce jedním z nejstrašidelnějších domů v zemi. Jakousi podivnou „přítomnost“ tam někdy potkal jak mnohý personál, tak prezidenti, první dámy a dokonce i jejich domácí mazlíčci.

Ve světě zuřila druhá světová válka, britský premiér Winston Churchill, toho času na diplomatické misi v Bílém domě, si nicméně užíval klidného večera. Zrovna se vyškrábal z horké vany, kde popíjel svou oblíbenou skotskou a pokuřoval doutník, a chtělo se mu spát.

Tak, jak ho Pánbůh stvořil (až na ten doutník v ústech), se pak vydal do přilehlé ložnice. V tu chvíli stanul tváří v tvář americkému prezidentovi, což by samo o sobě bylo dost bizarním zážitkem. Jenže tenhle prezident se jmenoval Abraham Lincoln, a tou dobou byl již víc než 70 let po smrti…

Duch Abrahama Lincolna

Tahle historka, ač oblíbená, je s největší pravděpodobností smyšlená. Churchill byl velice racionální muž. Pravdou ale je, že během svého pobytu v Bílém domě Lincolnovu bývalou pracovnu, nyní předělanou na ložnici, obývat odmítl, protože mu v ní nebylo příjemně. Píše se o tom hned v několika historických pramenech.

Abraham Lincoln je rozhodně nejznámějším z mnoha duchů, kteří údajně americké prezidentské sídlo obývají. Prý ho viděla například 30. první dáma Grace Coolidgeová, královna Vilemína Nizozemská, a taky prezident Theodor Roosevelt, a to nepočítáme četné služebnictvo. A nesmíme zapomenout ani na domácí mazlíčky: Do Lincolnovy ložnice odmítal vstoupit třeba i pejsek prezidenta Ronalda Reagana. Pokaždé navíc údajně štěkal na dveře.

Přečtěte si také: Jako z filmu Sám doma. Šestiletý chlapec letěl sám za babičkou, přistál v úplně jiném městě

Pokud jste skeptici, máme pro vás nicméně ještě jednu historku, a to o Jeremiahovi „Jerrym“ Smithovi. Tenhle dobrosrdečný černoch, „král prachovky“, jak se mu přezdívalo, byl v Bílém domě zaměstnaný od sedmdesátých let 19. století a vydržel tam sloužit celých 25 let. Nikdy se nestyděl novinářům a hostům povyprávět nějakou tu pikantnost… a valná většina místních duchařských pověstí má pravděpodobně původ právě u něj.

Ostatní nadpřirození obyvatelé

Lincoln samozřejmě zdaleka není jediným údajným duchem prezidentského sídla. Že „v tomhle prokletém místě straší,“ napsal koneckonců i prezident Harry Truman své ženě Bess v dopise, který jí odeslal 9. září roku 1946. „Ty a Marjorie byste se měly ihned vrátit zpět a ochránit mě, než mě někteří z těch duchů unesou,“ dodal tehdy.

Svoje nepříjemné zážitky jí přitom líčil už v červnu 1945: „Podlahy praskají a závěsy vlají dopředu a dozadu. Živě si představuji Andyho (Andrew Jacksona, sedmého amerického prezidenta, pozn. aut.) a Teddyho (Theodora Roosevelta Jr., 26. prezidenta, pozn. aut.) v divoké hádce o Franklinovi (Rooseveltovi, 32. prezidentovi a Trumanově předchůdci, pozn. aut.).

Prý tam straší jistý pan Burns, muž, který kdysi prodal americké vládě pozemky, na kterých později vzniklo město Washington. Abigail Adamsová, první dáma v letech 1797-1801, si v Bílém domě údajně dodnes věší prádlo, a Trumanem zmíněný prezident Andrew Jackson má doteď navštěvovat Červený pokoj, kde za svého života spával.

Okousané kotníky Michelle Obamové

Nejnovější prezidenti a první dámy ale, popravdě, žádné duchařské historky z rukávu nesypou. Jen v roce 2009 se tehdy novopečená první dáma Michelle Obamová svěřila, že ji s manželem vzbudily podivné zvuky, a pak se jí zdálo, že jí cosi okusuje nohy. Rozuzlení historky, kterou v Bílém domě povídala dětem na exkurzi, ale milovníky paranormálních jevů nijak nepotěší. Ukázalo se totiž, že měl všechno na svědomí její pes...

Zdroj: LA Times Archive, History, Richardlangworth.com, Whitehousehistory.org, BusinessInsider.com

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom