19. října 2024 12:58

Vědci poslali do vesmíru zprávu a dostali odpověď. Tajemný obrazec ale vyvolává pochyby

Vetřelci dávnověku XV (2) – Odpověď z vesmíru

Nejčastějším důkazem návštěv z jiných planet bývají nepříliš kvalitní záběry podivných vzdušných objektů či podivné obrazce v obilí. Ty jsou obecně vysvětleny lidskou činností. Stačí mít dlouhá prkna či tyče, provazy a pásma na měření, zároveň je třeba vybrat ideální počasí. Ideální je vlhké obilí, díky čemuž se stébla nelámou. Třebaže několik „umělců“ specializujících se na obrazce uprostřed polí už bylo dopadeno, mezi příznivci konspiračních teorií jsou tyto obrazce stále populární.

Jeden z takových útvarů se roku 2001 objevil v britském Hampshiru poblíž radioteleskopu Chilbolton. Nešlo o jednoduchý kruh, ale o celkem složitý obrazec zobrazující číselnou řadu, uspořádání Sluneční soustavy, podivnou sestavu DNA a humanoidní, i když ne zcela lidskou postavu. V obilí vytvořený obrazec upomínal na slavnou zprávu z Areciba, již v 70. letech 20. století vytvořili zasvěcenci z projektu SETI. Zdálo se, že program, jehož plný název zní Search for Extra-Terrestrial Intelligence, tedy Hledání mimozemské inteligence, se po necelých třiceti letech dočkal odpovědi.

Čtěte také: Přísně tajný program Pentagonu pro UFO? Jen mluvit o něm je nebezpečné, tvrdí informátor

Odpověď s předstihem

Původní zprávu dávali dohromady akademici z Cornellovy univerzity a vědci Frank Drake, Richard Isaacman, Linda Mayová nebo James C. G. Walker. Přispěl ale také astronom a spisovatel Carl Sagan. Binárně kódovaná zpráva obsahovala údaje o lidské DNA, čísla 1-10, postavu člověka, grafiku Sluneční soustavy se zvýrazněnou polohou Země. Zpráva byla vyslána 6. listopadu 1974 teleskopem Arecibo, umístěným v Portoriku.

Teleskop vědci zaměřili na hvězdokupu Messier 13, vzdálenou 25 000 světelných let. Obrazec  nalezený roku 2001 v britských polích vypadal jako identická kopie původní zprávy, jen s několika rozdíly – šroubovice DNA byla změněna a lidskou postavu nahradila postavička tradičně zobrazovaného mimozemšťana, známá pod přezdívkou „šedivák“.

„Pokud útvar vytvořili mimozemšťané, možná nám tím říkají, že vysláním zprávy z Areciba jsme na správné cestě. Že binární kód a matematika obecně jsou jazykem vesmíru. A že je to způsob vzájemné komunikace,“ sděluje s nadějí v hlase Nick Pope z britského ministerstva obrany v pořadu Vetřelci dávnověku na Prima ZOOM.

Jeho nadšení má ale určité trhliny. V první řadě je cíl zprávy projektu SETI vzdálený 25 000 světelných let, což znamená, že do hvězdokupy dorazí až za 25 tisíciletí. Další problém spočívá v tom, že vesmír je neustále v pohybu, takže signál nemusí nutně doletět přímo k Messier 13. Účelem experimentu totiž nebylo vyloženě kontaktovat mimozemšťany, vědci se snažili především dokázat, že vyslat takové informace do vesmíru je vůbec možné.

Záhada obrazců v obilí byla na obecné rovině navíc několikrát vyřešena a odborníci z projektu SETI nenašli jediný důkaz, že by obrazec nebyl pozemského původu. Nezbývá tedy než k omračující zprávě zaujmout spíše skeptické stanovisko.

Zdroje: Celestis/BBC

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora