26. ledna 2023 06:00

Země a Měsíc na dechberoucí fotce, kterou jste ještě nikdy neviděli. Podívejte se, jak jsou daleko od sebe

Obnažený vesmír III (5) - druhé Slunce

Sonda Danuri dorazila na oběžnou dráhu Měsíce v prosinci 2022 a už její první snímky jsou doslova jako z jiného světa.

Fascinující obří kotouč Země, vznášející se nad krátery posetým obzorem Měsíce, a časosběrný snímek oběhu temného kamenného Měsíce kolem Země – obojí černobíle – odeslala sonda Danuri na Zemi pouhý měsíc po dosažení oběžné dráhy. Snímky na své stránce zveřejnil Korejský institut pro výzkum vesmíru (KARI).

Korejský průzkumník

Sonda Danuri – oficiálně Korean Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) – je první vesmírnou družicí Korejské republiky, která se dostala za oběžnou dráhu Země. Jejím cílem je skenovat povrch Měsíce a pátrat po využitelných zdrojích, jako je led, uran, helium-3, křemík a hliník. Pořizuje také podrobné topografické mapy míst, jež by mohla v budoucnu sloužit jako přistávací zóny v rámci projektu Artemis, který počítá v roce 2025 s návratem člověka na Měsíc.

Vše podstatné o projektu Artemis, který koordinuje americká NASA, najdete zde:

Raketa mise Artemis 1 odstartovala návrat lidí na Měsíc. Kdy na něj skutečně znovu šlápnou?

Korejskou sondu vynesla do vesmíru 4. srpna 2022 raketa Falcon 9 Block 5, která startovala z floridského mysu Canaveral. Na oběžné dráze Měsíce Danuri, jejíž jméno je složeninou korejských slov dal (Měsíc) a nuri (radost), zaparkovala 16. prosince 2022. Kolem našeho přirozeného souputníka bude sonda obíhat nejméně 11 měsíců, takže se nejspíš můžeme těšit na další dechberoucí snímky.

ZDROJ: Live Science

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom