24. září 2023 06:00
Adam Vala

UFO v New Jersey vyděsilo Američany. Rychle však zjistili, co se ve skutečnosti děje

Na již mnohokrát viděný „vláček“ světel nebyli tentokrát připraveni obyvatelé New Jersey. Hlášení se počítala na stovky.

Od roku 2019 začala společost SpaceX miliardáře Elona Muska vysílat na nízkou oběžnou dráhu satelity Starlink. Jejich hlavním účelem je poskytnutí internetového připojení kdekoliv na světě, a za tímto účelem už jich naší planetu obíhá přes 3 000.

K tématu: Další krok mise Starlink od Space X: Vypouštění satelitů má postupně vést k základně na Měsíci a městě na Marsu

Od prvního vypuštění satelitů nicméně lidé hlásili úřadům i odborníkům na UFO podivné úkazy na noční obloze, nejčastěji v podobě mnoha světelných bodů zařazených za sebou. Dalo by se očekávat, že po necelých čtyřech letech pozorování a vysvětlování, už není nikdo, kdo by neznal odpověď, co že to na obloze spatřil. I přesto však obyvatele New Jersey satelity překvapily a obratem je začali nahlašovat jako velmi podivný úkaz UFO.

Desítky satelitů pohybujících se jako úsečka světel se objevily na noční obloze nad New Jersey a pozorovatelé byli přesvědčení, že právě na vlastní oči sledují setkání s mimozemšťany. Sociální sítě během třetího zářijového víkendu roku 2023 doslova vybuchly a všichni, kdo světla zahlédli, se předháněli v množství a kvalitě fotografií. V podstatě obratem se však v příspěvcích začaly objevovat komentáře, které uváděly věci na pravou míru a po senzaci tak bylo ještě v průběhu noci.

Například uživatel Twitteru se přezdívkou Yhoshua natočil satelity ze své kanceláře a video doplnil nadšeným popisem, že si vždycky přál zahlédnout UFO. Jodi Hernandez se rovněž na Twitteru již trochu opatrně ptala, zda jde o UFO nebo spíše satelity Starlink. Ale mnozí jednoduše netušili, na co se dívají a s nadšením i určitými obavami se ptali ostatních. Faktem ovšem zůstává, že ačkoliv satelity vytvářejí působivou podívanou, staly se také předmětem velmi kritických debat, jak to bude na noční obloze vypadat, až se naplní všechny Muskovy plány. Počítá se totiž s tím, že se množství satelitů na oběžné dráze více než ztrojnásobí, a to by mohl být problém zejména pro astronomy.

Firma SpaceX se proto už v uplynulých letech snažila reagovat tmavým nátěrem satelitů, aby však následně zjistila, že v takovém případě jen obtížně reguluje jejich teplotu. Posledním řešením ze srpna 2020 tak byly speciální štíty, které mají odrážet sluneční paprsky ještě před tím, než dopadnou na satelit a odrážet je od Země. Zda to bude fungovat a nakolik viditelné satelity po roce 2027 budou, je bohužel stále nejasné.

Zdroj: NY Post, NJ.com

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom