10. května 2024 22:55
Adam Vala

Tak silná sluneční bouře tu nebyla skoro 20 let. Může dojít k výpadkům elektřiny, ve hře je i výjimečná podívaná

Silná geomagnetická bouře může narušit elektronická zařízení, ale i části rozvodných sítí. Varování vydal americký Národní úřad pro oceán a atmosféru.

Už ve středu 8. května zaznamenali pozorovatelé sérii silných slunečních erupcí, během kterých bylo zaznamenáno několik velkých výtrysků plazmy směrem k naší planetě. To položilo základ několika varováním Národního úřadu pro oceán a atmosféru ve Spojených státech (NOAA), který v průběhu večera a noci v pátek 10. května očekává geomagnetickou bouři síly G4, která je druhou nejsilnější z používané pětibodové stupnice.

Hrozí výpadky navigace a internetu

Podle NOAA může docházet k výpadkům satelitní navigace, výpadkům elektřiny, ale také k výskytům polárních září i v oblastech, kde se zpravidla neobjevují, včetně Česka. „Velká skupina slunečních skvrn vyprodukovala od středečního rána několik středně silných až silných slunečních erupcí. Nejméně pět erupcí bylo spojeno s výronem koronální hmoty, které s největší pravděpodobností směřují k Zemi,“ stojí ve zprávě NOAA.

Mohlo by vás zajímat: Velké varování pro Zemi: Obávané sluneční maximum dorazí dříve a silněji. Může ochromit planetu

Úřad dále upozorňuje, že může být narušena infrastruktura na oběžné dráze, ale také na zemském povrchu, přičemž vedle uvedených výpadků může dojít také na občasné přerušení fungování internetu. Naposledy takhle naléhavé upozornění vydalo Centrum pro předpověď kosmického počasí před dlouhými 19 lety, konkrétně 20. ledna 2005, kdy Evropu zasáhla bouře v ranních hodinách.

Bouře, která má eskalovat v noci z pátku na sobotu, s sebou může rovněž přinést zvýšenou úroveň radiace, jak se stalo v roce 2005, kdy vědci naměřili hodnoty přesahující padesátileté maximum. Lidstvu ale kromě nepříjemností spojených s výpadky elektřiny však nic vážného nehrozí. Naopak byste se mohli soustředit na zmiňovanou polární záři, která by za příznivých podmínek – jasná obloha a minimum světelného smogu – mohla být vidět pouhým okem.

Zdroj: NOAA, Daily Mail, Tamitha Skov - X

Video, které jste mohli minout: Letošní úplné zatmění Slunce

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom