Po jídle se vůbec netloustne, tvrdí studie. Tak po čem vzniká obezita?
Obezita a boj s ní je stále aktuální téma. Italský deník Corriere della Sera píše, že je chyba příliš omezovat přísun sacharidů, zejména těch, které pocházejí z celozrnných cereálií a pro mladé lidi jsou zdrojem energie. Rovněž zvýšená konzumace proteinů přispívá k obezitě.
Ačkoli je model středomořské stravy stále označován za jeden z nejzdravějších, přesto je rozšířen názor, že při snaze udržet si nebo snížit váhu je vhodnější jíst velké množství proteinů, zejména maso, a omezovat sacharidy, zejména cereálie. A to i v případě, že jde o děti a dospívající mládež.
Vzhledem k tomu, že v Itálii má každé třetí dítě nadváhu, je zřejmé, že tato otázka vzbuzuje velký zájem. Na toto téma byla realizována studie zveřejněná na stránkách časopisu Medicine, která zkoumala vztah mezi způsobem stravování a hmotností 396 italských dětí ve věku od devíti do 13 let.
Vysoký přísun proteinů přispívá k obezitě
Italští vědci nejprve studovali obvyklý způsob stravování dětí. Konstatovali, že strava dětí obézních a s nadváhou byla z hlediska podílu kalorií bohatší na proteiny a chudší na sacharidy než strava dětí s normální váhou. Vyslovili domněnku, že vysoký přísun proteinů přispívá k obezitě.
"Souvislost mezi přísunem proteinů a váhou, kterou studie prokázala, je výrazná. Skupina dětí s vyšším přísunem proteinů (více než 18 procent celkových kalorií) měla desetkrát vyšší pravděpodobnost obezity nebo nadváhy než skupina dětí s nižším (méně než 12 procent všech kalorií) přísunem proteinů," uvedla jedna z autorek výzkumu Anita Morandiová.
Jak omezit nadbytečný přísun proteinů?
Oprávněně tedy můžeme doporučit diety založené na sacharidech jako hlavním zdroji energie, zejména na sacharidech z celozrnných cereálií. "Chybná je rovněž démonizace klasických jídel na bázi těstovin a rýže. Připomeňme, že příliš mnoho proteinů přispívá z dlouhodobého hlediska ke vzniku cukrovky a dalších komplikací typických pro západní stravu, jak jsme to už viděli u nasycených mastných kyselin. Používání pouze rostlinných tuků pro přípravu hlavního jídla nebo spojování zdrojů proteinů s cereáliemi v jednom pokrmu (těstoviny, rýže nebo další cereálie s rybou, zeleninou a masem nebo jiným zdrojem proteinů) je klasickým způsobem, jak omezit nadbytečný přísun proteinů," zdůrazňuje Anita Morandiová.
Není novinkou, že k nadváze vede konzumace různých pochoutek mimo hlavní jídlo. Studie stravovacích návyků 4700 dětí ukázala, jaké jsou ty nejhorší potraviny, které můžeme dát dětem. Největší hrozbou jsou brambůrky v sáčku, které mají mnoho kalorií (až 574 kalorií na 100 gramů) a jen málo zasytí.
Podle zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) má Itálie jeden z nejvyšších podílů dětí s obezitou a nadváhou ve světě. Zvláště mezi dětmi do devíti let je 36 procent chlapců s nadváhou a 34 procent dívek s nadváhou. Itálie je v tomto směru na pátém místě mezi členy OECD, za Řeckem, Británií, Spojenými státy a Novým Zélandem.
Naopak pokud jde o dospělou populaci, patří Itálie v OECD k těm zemím, kde žije nejméně lidí obézních a s nadváhou. Tento podíl tu činí jen nepatrně přes deset procent, zatímco například ve Spojených státech to je 35,3 procenta.