Potvrzeno: Cukr zvyšuje riziko rakoviny! Kolik je kritické množství?
Cukr zvyšuje riziko rakoviny prsu....
Cukr zvyšuje nebezpečí vzniku rakoviny prsu a metastáz, především jde o fruktózu. Výzkum amerických vědců osvětluje mechanismus, který vyvolává "nebezpečnou souvislost" mezi konzumací sladkostí a vznikem nádoru. Není to jen otázka kilogramů navíc a estetického vzhledu. Hojná konzumace cukrů, typická pro západní stravování, zvyšuje nebezpečí vzniku zhoubných národů prsou a metastáz v plicích. Novým způsobem osvětluje "sladké nebezpečí" studie vědců z prestižního Andersonova centra pro výzkum rakoviny americké Texaské univerzity.
Již dřívější epidemiologické studie prokázaly, že přísun cukrů pocházejících z jídla má významný dopad na vývoj karcinomu prsu. Podporuje totiž zánětlivé mechanismy nebo vede ke zvýšené hladině inzulinu v krvi. To přispívá ke vzniku choroby.
Inzulin je hormon, který organismus produkuje v reakci na zvýšení hladiny cukru v krvi (glykémie). Reguluje však i jiné stránky fungování našeho organismu, a proto je považován za klíčový hormon ve vztahu mezi jídlem a rakovinou. Příliš mnoho inzulinu v krvi například vede u žen k nadměrné produkci testosteronu, mužského pohlavního hormonu. Jinak inzulin přispívá k produkci růstového faktoru IGF-1, který je doslova "hnojivem" pro buňky, zvláště pak ty rakovinové.
Američtí vědci nejprve zkoumali vliv cukru na mléčné žlázy u pokusných zvířat v laboratoři a pak ukázali vliv konzumace cukrů na aktivaci metabolického procesu nazývaného 12-LOX (12-lipoxygenáza), který usnadňuje růst nádoru a šíření metastáz.
Hrozba jménem fruktóza
"Na vině je zejména fruktóza, a to více než glukóza," uvádí Lorenzo Cohen, spoluautor studie a docent Texaské univerzity. "Obecně ale víme, že nadměrný přísun cukrů, amidů a sacharidů vede ke zvyšování tělesné hmotnosti, což končí až obezitou, stresem, poškozením drobných cév a vede ke kardiovaskulárním nemocem. Teď ale bylo vícekrát potvrzeno, že existuje vztah mezi nadbytkem cukrů a nádorem," dodává Cohen, jehož citoval italský deník Corriere della Sera.
Abychom udrželi hladinu inzulinu v krvi nízkou, musíme značně snížit (nebo zcela vyloučit) konzumaci bílého i hnědého cukru a ke slazení používat například slad z ječmene. V jídelníčku bychom také měli omezit rafinované sacharidy (bílou mouku nebo rýži), a to ve prospěch celozrnné mouky či celozrnné rýže a brambor. A také bychom se měli seznámit s glykemickým indexem, který ukazuje, jak jídlo zvýšilo úroveň glykemie v těle.
ČTK