17. března 2023 06:00

První fotky nových měsíčních skafandrů ukazují jejich nevídanou ohebnost

První astronauti, kteří navštíví povrch Měsíce od dob Apolla 17, na sobě budou mít nový elegantní skafandr, který vyrobila společnost Axiom Space.

Nová generace skafandrů nazvaných AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit) je navržená tak, aby odolala extrémně nízkým teplotám v oblasti jižního lunárního pólu, kde má v rámci projektu Artemis do konce desetiletí přistát dvojice astronautů NASA. Skafandry jsou přitom navržené tak, aby „padly“ nejen stávajícím astronautům, ale v principu nejméně 90 procentům mužské i ženské populace USA.

Přečtěte si také: Houston má problém: Řídící středisko letů NASA sužují záplavy, hurikány a komáři

Nové vesmírné obleky předvedl v Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu hlavní inženýr Axiom Space Jim Stein. Pokud se obáváte, že experti z NASA opouštějí tradiční bílou barvu skafandrů z dob programu Apollo, nic není ztraceno. Tmavou krycí vrstvu použili inženýři z Axiom Space, aby kvůli konkurenci zakryli citlivé detaily nového skafandru. Do vesmíru se poletí v tradiční bílé verzi, která odráží sluneční záření.

Když vám něco upadne, skafandr vás podrží

Stein předvedl silné reflektory na obou stranách přilby, kameru s vysokým rozlišením a batoh, který obsahuje systém podpory života astronautů. Aby ukázal pružnost nových skafandrů, provedl několik dřepů a bočních výpadů a sehnul se, jako by chtěl něco sebrat z podlahy.

Jako první se k Měsíci v nových oblecích vydá dvoučlenná posádka mise Artemis 3, přičemž jedním z astronautů bude žena. Dvojice by měla přistát na měsíci nejdříve v roce 2025. Podobné skafandry připravuje NASA ve spolupráci s Axiom Space i pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), jen budou mít odlišné boty a rukavice.

Mohlo by vás zajímat: První krok NASA k návratu na Měsíc. Kosmický drobeček otestuje půdu pro vesmírnou stanici

Astronautům zůstanou pleny

Klíčovou technologií nových skafandrů jsou použité látky. Dokonalou izolaci zajišťuje několik vzájemně proložených vrstev, které jsou laminované. Skafandr je navržený tak, aby většinu přebytečného tepla vyzařoval ven.

Podle NASA může astronaut ve skafandru strávit až 8 hodin oproti šesti hodinám u dnes používaných kosmických obleků. Astronauti misí Artemis budou během pobytu ve skafandru nosit pleny, protože podle zástupce NASA „jsou někdy ta nejjednodušší řešení těmi nejlepšími“.

ZDROJ: Gizmodo

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom