14. června 2024 07:05
Adam Vala

Na Mars půjde doletět jen za dva měsíce. Zajistí to nová přelomová technologie

Lidstvo stojí na prahu nové technologické éry. Budeme mít obří lodě jako ze Star Treku?

Logistika spojená s dopravou živých lidí na Mars a jejich udržením naživu představuje jednu z největších technologických výzev v lidské historii. Zatímco těžkotonážní rakety, jaderné elektrárny a dokonce i fantastické nápady jako terraformování planet získávají hodně pozornosti, NASA a další vesmírné agentury musí nejdříve vyřešit zásadní problém: jak se na rudou planetu vůbec dostat.

K tématu: Rover Perseverance nám pomůže k osídlení Marsu. Podívejte se na jeho výbavu

NASA již vyslala na Mars mnoho satelitů, sond a roverů, přičemž přílet roveru Perseverance v roce 2021 jasně demonstroval technologickou zdatnost lidstva. Je však nutné dodat, že let Perseverance na Mars trval více než sedm měsíců, a i to bylo dáno konstelací okolností, včetně nejbližšího přiblížení Marsu k Zemi. Aby mohla na Marsu vzniknout plně funkční základna, NASA bude muset co nejvíce zkrátit dobu cestování mezi planetami a zároveň zvýšit kapacitu nákladu. Chemické rakety však mají své limity.

Přichází nová éra jaderných raket

Naštěstí existuje nový druh rakety, který může umožnit rychlé cestování. NASA nedávno schválila vývoj Pulsed Plasma Rocket (PPR) od společnosti Howe Industries, což je fúzní pohonný systém, který štěpí atomy k vytvoření tahu. Tento projekt byl původně přijat do programu NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) v roce 2020 a nyní postupuje do druhé fáze, kde se bude optimalizovat návrh motoru, dojde také na řadu experimentů a musí se rovněž dokončit návrh samotné kosmické lodi.

„Studie první fáze se zaměřila na velkou, silně stíněnou loď, která by přepravovala lidi a náklad na Mars za účelem vybudování marťanské základny,“ uvedla NASA v tiskovém prohlášení. Dodala pak, že průběh druhé fáze bude stavět na těchto hodnoceních a dále rozvíjet koncept PPR, aby jej bylo možné využívat pravidelně.

Výhody jaderného pohonu

Zatímco chemické rakety, jako je Space Launch System NASA nebo Starship společnosti SpaceX, budou pravděpodobně prvními kovovými oři na Rudé planetě, budoucnost vesmírného cestování je jednoznačně jaderná. Koncepty jako Nuclear Thermal Propulsion a Nuclear Electric Propulsion ukázaly, že jsou schopny cestovat dál a hlavně rychleji, přičemž nesou více nákladu než jejich chemičtí předchůdci.

Toto je zásadní změna nejen pro otevírání nových možností pro vesmírné mise do vnější části sluneční soustavy, ale také pro cestování v blízkosti Země. Budoucí cestovatelé na Mars totiž budou vystaveni kosmickým paprskům, takže zkrácení doby cestování na Rudou planetu – let by mohl trvat jen dva měsíce – a možnost přidat více stínění na samotnou loď je stejně tak zdravotním přínosem jako ekonomickým.

Čtěte také: Nebezpečí pro armády, ale i předpovědi počasí. Ve vesmíru se rozbíhá satelitní válka

Přestože je nový způsob pohonu kosmických raket a lodí zatím v raných fázích, NASA má další plány pro jádrem poháněné cestování. Ve spolupráci s Lockheed Martin plánuje agentura vypustit kolem roku demonstrační raketu a posunout využití jaderné energie, která byla vždy součástí lidského vesmírného cestování, na úroveň hlavního prostředku pro pohyb vpřed.

Zdroj: Popular Mechanics, NASA, NIAC

Video, které jste mohli minout: Našli jsme život na jiné planetě? Český geolog brzdí vědecké nadšení

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom