3. února 2023 06:00
Adam Vala

Kolik měsíců má Jupiter? Jejich počet se právě závratně zvýšil a trumfl Saturn

Saturn už nemá nejvíc měsíců ve Sluneční soustavě. Díky novým objevům ho trumfl jeho kolega Jupiter. A to poměrně výrazným počtem.

Největší planeta Sluneční soustavy má nyní i nejvyšší počet měsíců. Jupiter za to nevděčí žádným nečekaným událostem, ale jen podrobnějšímu zkoumání pozemských astronomů. Už na konci roku 2022 totiž zveřejnilo Centrum pro malé planety (MPC) dráhy dvanácti dosud neznámých Jupiterových měsíců a další publikace s většími detaily se očekávají v dohledné době. Celkově tak počet narostl z 80 na 92, čímž Jupiter – alespoň do doby dalších objevů – překonal Saturn s 83 měsíci.

Je však nutné uvědomit si, že za měsíc, tedy přirozenou družici nějaké planety, v tomto případě považují astronomové v podstatě jakýkoliv samostatný objekt, který kolem planety skutečně obíhá. Objevené měsíce jsou proto poměrně malé a mnohdy i velmi vzdálené. Například devět z nově objevených dvanácti patří mezi 71 nejvzdálenějších měsíců Jupitera a jejich oběh je delší než 550 dní. Jupiter tyto měsíce pravděpodobně zachytil, o čemž svědčí jejich pohyb v opačném, retrográdním směru nežli u vnitřních, prográdně se pohybujících měsíců.

Měsíců může být víc

Astronom Scott Shepard z Carnegieského vědeckého institutu to vysvětluje tak, že menší měsíce pravděpodobně vznikly při srážkách větších objektů, což je mohlo vyslat opačným směrem. Je nicméně pravděpodobné, že retrográdních měsíců bude objeveno v budoucnu více a toto číslo zastíní i případné objevy měsíců prográdních. Důvodem je to, že čím blíž by měl být měsíc blíže k planetě, tím hůře je kvůli jejímu světelnému vyzařování zpozorovatelný a bude patrně až na sondách budoucích misí, aby je odhalily.

Analýza pozorování a výpočet trajektorií je nicméně u planetárních měsíců velmi složitá a náročnější než u planetek či komet. Dráha měsíce totiž závisí nejen na gravitaci planety, ale také na Slunci. Pozorování rovněž musí sledovat celý měsíční cyklus, aby bylo možné potvrdit, že skutečně kolem dráhy obíhá. Takže zatímco u planetek či komet mohou stačit týdny, v případě planet, jako je Jupiter, se na potvrzení po objevu může čekat klidně i dva roky.

Zdroj: Sky & Telescope

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom