6. února 2024 07:00

Takhle úžasné spirální galaxie jste ještě neviděli. NASA ukázala 19 nových fotek

Výzkum vesmíru jde stále dopředu a naštěstí pro nás se NASA o jeho různé aspekty dělí s veřejností. Momentálně se můžeme kochat úžasnými fotkami, které pořídil nejmodernější Webbův teleskop.

Teleskop Jamese Webba (JSWT) je vybaven speciálními citlivými nástroji, s nimiž může zaznamenávat vzdálené a starší objekty, a to na větší škále, než třeba Hubbleův teleskop. Před dvěma lety byl vypuštěn na orbit, aby zachytil okolí vesmíru.

Slibný začátek

NASA se tak dočkala fotografií 19 spirálních galaxií, které analyzují vědci z Univerzity v Oxfordu. „Množství detailů na těchto fotkách je ohromující, a to v dobrém slova smyslu. Můžeme vyplnit spoustu mezer ohledně struktury a evoluce galaxií, formace hvězd, jejich životního cyklu a o dost víc,“ libuje si fyzik Thomas Williams.

Čtěte také: Čínský satelit dokáže nonstop sledovat půlku planety. Jako by člověk viděl vlas z 800 metrů

Fotografie jsou součástí projektu, jenž zasahuje několik velkých astronomických observatoří. Z pořízených fotografií doslova přechází zrak, a nezbývá než se těšit, kam dál zkoumání kosmu povede. Už nyní se ale můžeme podívat na ty nejjasnější záběry galaxií.

Zdroje: NASA/BBC

Mohlo vám uniknout: Jak letos bude vypadat dobývání vesmíru?

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom