3. února 2024 07:00
Adam Vala

Vrtulník na Marsu havaroval při letu číslo 72. NASA ukázala, co se mu stalo, a rozloučila se s ním

Co se na unikátním létajícím stroji operujícím poprvé mimo Zemi poškodilo? Neuhodnete, jak NASA rozsah škod zjistila.

Vrtulník Ingenuity, který se stal prvním letuschopným strojem provozovaným mimo naši planetu, definitivně dolétal. Smutnou zprávu přinesla NASA koncem ledna 2024 a potvrdila, že se vrtulníku stal osudným jeho dvaasedmdesátý let. Jak se nicméně uvádí ve zprávě Jet Propulsion Laboratory, ve finále proběhlo mnohem více letů, než kolik bylo plánováno, a tak je konec mise Ingenuity spíše hořkosladkou událostí, vzhledem k tomu, jak vrtulník lidstvu posloužil.

K tématu: Vrtulník Ingenuity se konečně proletěl po Marsu. NASA zveřejnila první video

Jak už je uvedeno výše, k nevratnému poškození vrtulníku došlo při jeho 72. startu z povrchu rudé planety. Stroj byl přinucen nouzově přistát, když ztratil kontakt s vozítkem Perserverance, bohužel však ve chvíli, kdy se stroj nacházel tři metry nad zemí. Pád z této výšky není nic, co by křehké elektronice a pohyblivým částem jakkoliv prospělo, a jak NASA později zjistila, pád odnesl minimálně jeden, ale pravděpodobně více listů jednotlivých rotorů. To je důvod, proč už vrtulník nemůže odstartovat, ačkoliv je podle vyjádření NASA stále schopný komunikovat se Zemí a nachází se v pozici připravené k dalšímu potenciálnímu startu.

Kuriózní je nicméně způsob, jakým se NASA o poškození dozvěděla. Ingenuity není schopný pořizovat snímky sebe sama, jako se zpravidla daří vozítkům. Identifikovat problém tak pomohlo až staré dobré Slunce a stíny, které listy rotorů vrhají. Na snímcích pořízených 18. ledna, které NASA zveřejnila o několik dní později, je podle stínu jasně patrné, že konec jednoho z listů zavadil o povrch Marsu a rozštěpil se. Na dalších snímcích, jež se i ve formě krátkého videa objevily na Twitteru, je pak možné vysledovat i obdobné poškození na dalším listu.

Víc, než kolik si kdo dokázal představit

I když nikdo ukončení mise Ingenuity oslavovat nebude, NASA je hrdá na to, co se strojem dokázala. Původně totiž byl vrtulník navržen jen jako technologická demonstrace lidských možností s plánem provést pět krátkých vzletů. Ingenuity ale nakonec na Marsu pracoval téměř tři roky, odstartoval mnohonásobně víckrát a poslal na Zemi fascinující fotografie z výšky, z níž jsme Mars dosud sledovat nemohli. „Historická cesta Ingenuity, prvního létajícího stroje na jiné planetě, skončila," rozloučil se pak administrátor NASA Bill Nelson. „Tento pozoruhodný vrtulník letěl výš a dál, než jsme si kdy dokázali představit, a pomohl NASA dělat to, co umíme nejlépe – učinit nemožné možným,“ uzavřel Nelson.

Zdroj: NASA, Space

Možná jste propásli: Jak to letos bude s dobýváním vesmíru?

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom