5. června 2024 07:00

Chovají se jako Hvězda smrti. Černé díry mají „smrtící paprsky“ a dokáží s nimi manipulovat

Astronomové už nějakou dobu předpokládají, že se směr výtrysků plazmy ze superhmotných černých děr v průběhu času mění. Nyní ale získali důkazy o tom, že se to nejen skutečně děje, ale že se to dokonce děje velice rychle.

Výtrysky plazmy jsou u takzvaných superhmotných černých děr známým fenoménem. O tom, proč se něco takového děje, mohou odborníci ale zatím jen teoretizovat. Předpokládá se, že roli ve vzniku plazmových výtrysků hrají nepředstavitelně silná magnetická pole, která spolu s obrovskou gravitační silou rozžhavený materiál hnětou uvnitř takzvaného akrečního disku.

Tyto zvláštní energetické paprsky, které černé díry chrlí, po sobě v mezihvězdném prostoru zanechávají celkem značnou spoušť; zjednodušeně řečeno, v místech, kam míří, vznikají v mezihvězdné hmotě díry. Právě z mezihvězdné hmoty, kterou tvoří neutrální a ionizované plyny a prach, přitom vznikají nová vesmírná tělesa. Vědci proto tento fenomén obzvlášť pozorně zkoumají. Nejnovější poznatky ale kromě odborníků nadchnou i nejednoho fanouška filmové ságy Hvězdné války.

Smrtící paprsky

Odborníci byli schopní u celkem 16 galaxií, které mají ve svém středu černou díru, porovnat data radiových vln. Dokázali určit, kam v současnosti jejich plazmové „paprsky smrti“ míří. A zjistili také, kam mířily v minulosti; to vyzkoumali na základě děr a „bublin“, které plazmové výtrysky svou destrukční silou způsobily v mezihvězdné hmotě.

Mohlo by vás zajímat: Kolem Země prolétá „ďábelská kometa“. Tvarem připomíná kosmickou loď z Hvězdných válek

Zjistili jsme, že zhruba třetina paprsků nyní míří úplně jinam než dřív,shrnul závěry výzkumu astrofyzik Francesco Ubertosi z italské Boloňské univerzity. „Takže tyhle černé díry se otáčejí a jako pomyslné Hvězdy smrti ze Star Wars míří stále na nové a nové cíle!“

30 až 38 procent černých děr změnilo směr výtrysků plazmy o 45 stupňů a víc, a to během 10 milionů let nebo i méně. Ačkoli v kontextu lidského života je to velice dlouhá doba, v kosmickém měřítku deset milionů let není víc než pár okamžiků. „Když si to představíme v kontextu, který známe, je to jako by obrovská bitevní loď dokázala úplně změnit směr, kterým pluje, jen během několika minut,“ vysvětlil americký astrofyzik Gerrit Schellenberger.

Záhada výtrysků

Vzhledem k tomu, že mechanismus vzniku „paprsků smrti“ není známý, vědci zároveň nevědí, jak dokáží měnit směr. Mají za to, že by materiál, který do černé díry obrovskou rychlostí padá pod určitým úhlem, mohl ovlivnit její rotační osu. Výtrysk plazmy, ke kterému dochází podél siločar magnetických polí, by tím pádem logicky směřoval jinam, na potvrzení téhle teorie si ale budeme muset ještě počkat.

Zdroj: The Astrophysical Journal, Chandra X-Ray Observatory, Space.com

Video, které jste mohli minout: Trailer Star Wars seriálu The Acolyte

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský