28. října 2023 06:00

Úplněk s částečným zatměním Měsíce a Jupiterem rozehrají fascinující divadlo

Pozorovat na vlastní oči zatmění Měsíce je událost, kterou si můžeme dopřát nejvýše čtyřikrát do roka. Nejbližší částečné zatmění našeho souputníka nastane v sobotu 28. října a zemský stín při něm mezi 21. a 23. hodinou „odkrojí“ 12,2 procenta měsíčního povrchu. Měsíc bude v té době ve fázi úplňku.

Samotnému zatmění předchází takzvaná polostínová fáze, i ta ale bude kolem 21. hodiny viditelná pouhým okem. Měsíc v té době najdete asi 35° nad jihovýchodním obzorem v souhvězdí Berana. Skutečné nebeské divadlo začne ve 21:35 SELČ a potrvá 77 minut, přičemž maximum zatmění nastane ve 22:14. Částečné zatmění skončí krátce před 22:53 SELČ. Po celou dobu úkazu bude pouhých 6° východně od Měsíce jasně zářit Jupiter, nad jiho-jihozápadem bude vidět i Saturn.

Přečtěte si také: Měsíc dnes předvede neobvyklé divadlo. Vyhlížejte úplněk vylepšený o vzácný astronomický úkaz

Řídká oblačnost nevadí

Sváteční částečné zatmění Měsíce (připadá na státní svátek 28. října) budou provázet velmi dobré pozorovací podmínky a úkaz bude krásně viditelný pouhýma očima bez dalekohledu dokonce i z měst. Podle fotografa a astronoma Petra Horálka nebude při pozorování vadit ani jemná vrstva oblačnosti.

„Dokonce samotné oblaky přecházející před Měsícem mohou vytvořit zajímavé jevy, neboť rozptylují měsíční záření na kapičkách vody či krystalkách ledu, z nichž jsou tvořeny, což obvykle přináší podmínky například pro vznik hala kolem Měsíce, atmosférickou korónu a podobně. S částečně zatmělým Měsícem bude takový přechod řídkého oblaku činit podívanou ještě dramatičtější a jednoznačně nesmírně fotogenickou,“ uvedl Horálek ve společném tiskovém prohlášení České astronomické společnosti a Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.

Mohlo by vás zajímat: 2 500 blesků za sekundu. Vědci prozkoumali největší výbuch sopky v moderních dějinách

V noci z 28. na 29. října se navíc mění letní čas na standardní, kterému se také nepřesně říká zimní. Noc bude o hodinu delší, protože hodiny se ve 3:00 ráno posunou na 2:00. Další zatmění Měsíce viditelné z České republiky nastane ve středu 18. září 2024 v časných ranních hodinách a bude opět částečné. Úplného zatmění se dočkáme až v neděli 7. září 2025.

Zdroj: Astrofyzikální progresy z Opavy, Space.com

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom