25. ledna 2024 06:00
Adam Vala

Kolem Země proletí asteroid o velikosti šestnácti krav. Nenechte si ho ujít už tento týden

Jeho průlet můžete sledovat živě. Bude například blíže než Měsíc.

Ačkoliv se světové observatoře snaží sledovat co největší část vesmíru, tenhle souboj nemohou vyhrát. Prostor kolem nás je zdánlivě nekonečný, nepředstavitelně obrovský a zachytit vedle fascinujícího sledování planet či hvězd všechny relativně malé objekty, které by však potenciálně mohly ohrozit naší planetu, je v podstatě nemožné. Příkladem může být asteroid s názvem 2024 BJ, který byl lidmi z NASA objeven teprve 17. ledna a už deset dní poté proletí v těsné blízkosti Země.

K tématu: Pokud by k Zemi letěl velký asteroid, NASA spustí plán o pěti krocích

Asteroid se k naší planetě přiblíží v sobotu 27. ledna, má průměr přibližně 25 metrů – odsud tedy veselé přirovnání k turu domácímu – a jeho průlet budete moci sledovat živě díky iniciativě The Virtual Telescope. Sluší se nicméně vysvětlit, že pojem těsný průlet nelze přirovnávat například k tomu, když se těsně vyhnete na silnici protijedoucímu vozidlu. Vesmír je veliký, to jsme si řekli už v úvodu, takže těsný průlet v tomto případě znamená téměř vzdálenost, která nás dělí od Měsíce.

Abychom byli konkrétní, 2024 BJ pozdraví naší planetu ve chvíli, kdy se od ní bude nacházet 353 tisíc kilometrů, což je asi 92 procent vzdálenosti k naší přirozené družici. Vrchol celého představení nastane přibližně v 18.30 hod. českého času, takže pokud nebudete mít v sobotu co na práci, můžete se podívat na kámen letící vesmírem. To nezní jako bůhvíjak vzrušující pozvánka, ale každého může fascinovat něco jiného.

Zdroj: NASA, SoekNet

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom