Pravda o naší civilizaci se ukrývá v odpadcích. Co z nich vyčíst?
Vědci zkoumají odpadky v Plzni, sledují, co a jak lidé konzumují.
Obyvatelé plzeňského sídliště Vinice i sousední modernější čtvrti Sylván se příliš neliší v tom, jaké množství odpadu vyhazují, výrazně jiný není ani objem nespotřebovaných potravin v obou lokalitách.
Naopak rozdílné jsou značky zboží, které obyvatelé preferují, a také to, jaký důraz kladou na čerstvou a instantní stravu spolu s polotovary. Ukázal to výzkum antropologů Západočeské univerzity v Plzni, kteří od roku 2012 detailně zkoumají odpad z domácností. ČTK to řekl vedoucí Plzeňského garbologického projektu, antropolog Daniel Sosna.
"V prvním roce našeho výzkumu vznikala metodika a zaměřili jsme se na dvě městské lokality v Plzni, vloni jsme k nim přidali i malou vesnici na Tachovsku," uvedl. Antropology zajímá například to, zda se odlišné sociální prostředí odráží v tom, co a jak lidé konzumují.
Srovnání Vinic, kde je hustá bytová zástavba s velkým počtem obyvatel na poměrně malé ploše, a rezidenční lokality Sylván ukázalo jen mírně odlišnou míru plýtvání potravinami. "Lišily se však konkrétní typy nespotřebovaných potravin, kdy domácnosti z Vinic nejčastěji vyhazovaly maso, zeleninu, chléb a sladkosti. Oproti tomu nejčastěji vyhozenou potravinou Sylvánu byl pytlíkový čaj, kdy bylo vyhozeno opakovaně téměř celé balení," uvedla členka výzkumného týmu Lenka Brunclíková.
Životní styl poznáte v koši
Rozbor recyklovatelného odpadu ukázal, že mezi lokalitami není výrazný rozdíl. "Bez ohledu na to, v jakém prostředí žijí, tedy stále poměrně málo recyklují," řekl Sosna.
Z rozboru odpadků vyplynulo, že víc slev využívají lidé z Vinic. Tam se také ve větším konzumuje cukr i sladkosti, převažuje spotřeba oplatek a bonbonů. Překvapením byl častý výskyt sladkostí z ruskojazyčného prostředí. Na Sylvánu je oproti tomu vyšší spotřeba čokolády.
Rozdíly jsou také v konzumaci alkoholu, kdy na Vinicích výrazně dominuje pivo, na Sylvánu se na pivo "dotahuje" víno a ochucený nápoj typu Frisco. Na Vinicích rozbory zachytily levná vína v litrových lahvích produkovaná velkými řetězci, na Sylvánu naopak dražší lahve méně obvyklých značek.
Značné rozdíly jsou patrné i v konzumaci potravinových polotovarů, zaznamenána byla vysoká spotřeba instantních polévek a omáček na Vinicích.
Podle antropologů může svou roli hrát nejen ekonomická situace domácností, ale i další faktory. Zjištění musí tedy doplnit ještě o etnografická šetření. V projektu chtějí pokračovat, nedávno získali tříletý grant od Grantové agentury ČR. "Nyní řešíme, kam dál. Chceme se víc zaměřit na vztah lidí a odpadu, význam odpadu v lidském světě, více třeba také rozebrat otázku recyklace," uvedl Sosna.
Podobným výzkumům se věnuje zejména anglosaský svět, například už v 60. a 70. letech minulého století se uskutečnily velké výzkumy k tomuto tématu v USA, velká mezioborová skupina v současnosti působí i ve Velké Británii.
ČTK