Jak zchladit mléko? Hoďte do něj žábu!
Zní to šíleně, ale funguje to. A navíc to potvrzuje, jak moudří byli naši předkové…
Ve středověkém Rusku a také ve Finsku existoval ve středověku prapodivný zvyk. Lidé házeli do mléka žáby. Proč to dělali?
Podle místních tradic měly žáby nějakou svou kouzelnou mocí dokázat mléko udržet chladné – tedy zabránit tomu, aby se kazilo. Vypadá to jako hloupá pověrčivost a navíc značně nechutná, ale v dobách, kdy neexistovaly ledničky, lidé udělali pro nezkažené potraviny skoro všechno – včetně vhození žáby do mléka…
Jenže letošní studie zveřejněná v odborném časopise Journal of Proteome ukazuje, že naši předci byli velmi moudří lidé, kteří nevěřili ani tak pověrám, ale hlavně praktickým a ověřeným zkušenostem. Práce ruských biologů prokázala, že kůže skokana hnědého obsahuje 76 peptidů se silným antibakteriálním účinkem. Je to třikrát tolik, než jsme doposud tušili…
Znamená to, že podivná praktika mohla opravdu fungovat. Skokan vhozený do mléka tekutinu nijak neochladil – jakožto studenokrevný živočich má pokožku vždy stejně teplou jako okolí, v tomto případě tedy jako mléko. Ale peptidy obsažené v jeho kůži by mohly zabránit množení bakterií a udržet tedy mléko opravdu déle nezkažené… Podle biologů jsou některé z peptidů stejně účinné jako moderní antibiotika – teoreticky by se tedy daly použít i v moderním léčení.