30. července 2024 07:05

Psilocybin z lysohlávek dokáže na několik týdnů změnit mozek. Podle vědců je to dobře

O vlivu lysohlávek známých jako „magické houbičky“ na lidský organismus toho víme už hodně. Nový výzkum ale objevil dosud neznámé dlouhodobé účinky psilocybinu na lidský mozek.

Psychoaktivní látka zvaná psilocybin, kterou najdeme v některých druzích hub a zejména v lysohlávkách, dávno není považovaná jen za škodlivou drogu. Vědci už například zjistili, že léčí deprese daleko lépe než antidepresiva. Psali jsme o tom v tomto článku.

Mohlo by vás zajímat: Můžou vám v krvi růst houby? Případ s lysohlávkovým čajem potvrdil, že ano

Ze studie, kterou vedli odborníci z centra pro výzkum psychedelik na londýnské Imperial College, nedávno vyplynulo, že psilocybin dokáže mozek „uvolnit“; depresí omezené mozkové aktivity umí vymanit ze strnulosti a zvládne tak překonat bariéry, které nezdolají ani nejsilnější antidepresiva.

To, co odborníci zjistili nyní, ale naše poznatky o této droze posouvá ještě dál. Psilocybin totiž podle všeho dokázal narušit jistá neurologická spojení v mozku na celé týdny.

Změny v předním hipokampu

Možná to na první pohled nevypadá jako pozitivní zjištění, vědci to ale vidí jinak. Plasticita našeho nervového systému umožňuje mozku se různě přizpůsobovat, a pokud trpíme depresemi nebo nějakou posttraumatickou poruchou, narušení některých z dávno utvořených spojení by mohlo být přesně tím, co náš mozek potřebuje, aby se začal uzdravovat.

Dlouhodobé vlivy psilocybinu na mozek si ověřil výzkumný tým ze zdravotnické fakulty Washingtonské univerzity pod vedením psychiatra Joshuy Siegela. A to v experimentu, během nějž dobrovolníci podstoupili funkční magnetickou rezonanci před, těsně po a 21 dní po užití velmi štědrých 25 miligramů drogy.

Pravda, mozek pozorovaných se po třech týdnech vrátil téměř do normálního stavu, ale oblast zvaná přední hipokampus, která se podílí na řadě kognitivních procesů spojených s vnímáním a pamětí, stále vykazovala funkční změny. Výzkum tak potvrdil výsledky známé díky předchozím studiím na zvířatech.

Lék z houbiček ano, houbičky ne

Psilocybin se zkrátka jeví jako čím dál atraktivnější farmakum pro léčbu dlouhotrvajících psychologických onemocnění a stavů, se kterými si ani pacienti, ani lékaři zatím nevědí rady. Možná se tak v budoucnu dočkáme chvíle, kdy se o něm nebude primárně přemýšlet jen jako o droze.

Na druhou stranu si vědci nemohou odpustit varování, aby lidé trpící depresemi s „houbičkami“ raději sami neexperimentovali. Kontrolované prostředí a přesné dávkování bude vždy klíčové pro úspěšnou a bezpečnou léčbu. V případech, kdy si uživatel dopřeje psilocybin v podobě lysohlávek a nikoli léků, rizika vždy nad možnými benefity převáží.

Zdroj: Nature, MDPI, Nature Medicine.

Mohli jste minout: Jak správně zpracovat houby

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora