21. března 2023 06:00

Co by se stalo se Zemí, kdyby všichni lidé najednou vyskočili? Konečně známe jasnou odpověď

Přemýšleli jste někdy o tom, co by se stalo, kdyby se všichni lidé na planetě ve stejný čas zvedli a vyskočili by? Opravdu bychom dokázali celé gigantické planetární vesmírné těleso jménem Země ovlivnit?

Zatímco jedni přemýšlejí nad praktickými věcmi, jako třeba jak vydělat peníze nebo co uvařit k obědu, myšlenky jiných se ubírají zcela jiným směrem a otázky, které se v takových hlavách rodí, někdy skutečně stojí za to.

Tady je jeden z příkladů: Jak velká by byla masová koule umletá ze všech lidí na planetě?

Jako například dotaz, co by se stalo, kdyby všichni lidé na celé planetě najednou vyskočili a hlavně dopadli zpět na zem ve stejnou chvíli. Mohli bychom vlastními silami ovlivnit planetární rotaci?

Experiment v menším měřítku

Bohužel, je asi bezpečné říct, že v praxi tohle nikdy nikdo nevyzkouší. Nejenže by to byla organizační noční můra, ale nepřekonatelným problémem by se stala i takhle jednoduchá choreografie. Teoreticky se ale touhle otázkou skutečně už několik fyziků zabývalo.

Pro BBC Earth Lab se dokonce povedlo shromáždit padesátitisícový dav a donutit všechny skočit. Odborníci pak měřili, jak moc se země v okruhu 1,5 kilometru otřásla. Naměřili tam 0,6 stupně Richtera. „Pak už stačí jen matematika – zvětšíme měřítko natolik, abychom zjistili, jestli by to na Zemi mělo nějaký efekt,vysvětlil moderátor pořadu a novinář Greg Foot. Zemětřesení totiž, pokud jsou dostatečně masivní, planetu ovlivnit mohou. V roce 2011 zemětřesení v Japonsku dokázalo rotaci Země zrychlit a naše dny se kvůli němu zkrátily o 1,8 mikrosekundy.

Přečtěte si také: Z vesmíru bude brzy obří skládka. Neuvidíme hvězdy ani mimozemšťany, varují experti

Bohužel na téhle cestě lidstvo nečeká nic než zklamání a komplex méněcennosti. Ani společná síla všech obyvatel planety by na Zemi neměla žádný vliv. Zemětřesení musí mít alespoň osmičku na Richterově stupnici, aby rotaci planety ovlivnilo, a k tomu by nás tu muselo být sedmmilionkrát víc.

Odstrčit planetu od Slunce?

Ale co kdyby naším cílem bylo vychýlit planetu z její dráhy? Touhle otázkou se zabýval fyzik Rhett Allain. Všichni bychom podle něj museli vyskočit v jednom místě, a stejně vysoko, a pak bychom dokázali Zemi posunout, respektive odstrčit… o jednu setinu poloměru jediného atomu vodíku. Kvůli gravitaci by se navíc po našem dopadu všechno vrátilo do původního stavu: je to jako bychom k zemi byli přivázaní provázkem, jenž obě tělesa (planetu i lidskou masu) znovu přitáhne k sobě.

Zdroj: BBC Earth Lab, Wired

Mohli jste minout: Zázrak v Japonsku: Záchranáři vyprostili stařenku z trosek domu, strávila v nich tři dny

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom