5. října 2022 06:00

Uran a Neptun se nacházejí na nesmyslném místě. Vědci tuší, jaká tajemná síla je tam dostala

Jak se formovala naše Sluneční soustava? Hlavní roli hrála gravitace jistého plynného obra.

Přestože vesmír je ze své podstaty nehostinné místo pro život, paradoxně je zároveň místem, kde život vzniká. Planety ale nemohou vzniknout všude, a přesto je najdeme i na místech, kde by vzniknout neměly. Takovým případem jsou například Uran a Neptun. Ty se nacházejí v oblasti, kde je menší hustota sluneční mlhoviny a delší oběžná doba, což znamená, že vznik planet je tam nepravděpodobný.

Migrace planet

Jak tedy tyto planety vznikly? Odpovědí by podle dokumentu Obnažený vesmír, který můžete vidět na Prima ZOOM, mohla být tzv. migrace planet. Podle astronomů obě planety vznikly na oběžných drahách blíže Jupiteru a Saturnu, kde bylo víc materiálu, z něhož by se planety mohly poskládat. Jupiter však stále měnil svou dráhu, až se dostal do vzájemné rezonance se Saturnem. To mělo za následek, že planety Uran a Neptun byly vytlačeny do tehdejšího Kuiperova pásu.

Jupiter měl na formování naší Sluneční soustavy lví podíl. Podle vědců podnikl cestu do vnitřní Sluneční soustavy, kde se otočil a vrátil se zpět. Díky své velikosti, a tedy i vyšší gravitační síle s sebou vzal další hmotu, nejčastěji planety, a změnil tak jejich polohu. Jupiter se tak snadno může stát odpovědí na spoustu otázek ohledně vzniku naší soustavy.

Zdroj: Wikipedie

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom