21. srpna 2024 14:45
Adam Vala

Nejvyšší most na světě je gigantickým triumfem, nad kterým žasne každý stavař

Tipnete si, do jaké se tyčí výšky? Některé kopce v Česku by mohly závidět.

Česko může být pyšné na most Sky Bridge 721, který se nachází na Dolní Moravě. Jde o nejdelší visutý most pro pěší na světě s délkou, kterou prozrazuje jeho název - 721 metrů. Nachází se ale ve výšce pouhých 95 metrů, a jak patrně chápete, v tomhle ohledu už rekordmanem rozhodně není. Tím je most Pej-pchan-ťiang v Číně, jehož konstrukce byla dlouhou dobu považována za nemožnou.

Půl kilometru ve vzduchu

Most, kterému se také říká Duge, se tyčí nad řekou Pej-pchan v provincii Jün-nan. Jeho stavba byla dokončena v roce 2016 a jde o první most na světě, který překonal výškovou hranici 500 metrů. Táhne se v délce 720 metrů v hornaté oblasti jihozápadní Číny a jeho nejvyšší bod se nachází ve výšce 565 metrů nad údolím zmíněné řeky. I přes nesnadnou konstrukci v obtížném terénu ale čínští inženýři odvedli vynikající práci, což v rozhovoru pro BBC ocenil i člen Instituce stavebních inženýrů Velké Británie Simon Pitchers.

Čtěte také: Pád slavného Morandiho mostu pohřbil desítky lidí. Na příčině stále nepanuje shoda

S přihlédnutím k tomu, že Pej-pchan-ťiang je lanový most, veškeré umění podle Pitcherse spočívá v tom, aby do každého lana nesoucího část mostu nebylo vloženo ani příliš velké, ale ani příliš malé napětí. „Pokud byste rozložení váhy na takovém mostě spočítali špatně, celá mostovka bude zvlněná. Ale to se samozřejmě nestalo, most byl dokončen skvěle,“ pochválil Pitchers své asijské kolegy. Výsledkem je impozantní kolos, jehož věže jsou vysoké 269 metrů a tvoří tak dominantu úseku dálnice spojující města Čchü-ťing a Liou-pchan-šuej.

Pokud dění kolem mostů sledujete pravidelně, nemůže vás rekord z Číny nikterak překvapit. Asijská země se v posledních desetiletích stala gigantem ve stavbě mostů a v pouhých čtyřech čínských provincií se nachází 10 z 12 nejvyšších mostů světa. Fascinující na tom celém ale je, že ještě v roce 1994 měla Čína pouze jeden jediný most přesahující svou výškou hranici 122 metrů, vše ostatní je pak výsledkem překotného vývoje a možností čínského průmyslu.

Zdroj: BBC, Highest Bridges, South China Morning Post - YouTube

Video, které jste mohli minout: Jaderná ponorka může zabíjet i po vyřazení ze služby. Podívejte se na její demontáž

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský