Co se skrývá pod ledem Antarktidy? Revoluční technologie svlékla celý kontinent a odhalila nový rekord

Obrázky nahého kontinentu jsou o dost méně hanbaté než jiné nahotinky, to ale neznamená, že jde o nudnou podívanou. Najdeme dokonce záležitosti, které trhají rekordy.

Antarktida znamená doslova „naproti Arktidě“. Kontinent, který zdobí jižní pól planety, je nejchladnější ze všech a tím pádem jej z 98 procent tvoří led. Pod těmito nepředstavitelnými 27 miliony kubických kilometrů zmrzlé vody je ale pevná země, kterou jsme nikdy nespatřili. Moderní technologie ovšem dokážou fantastické věci.

Největší proláklina planety

Jak můžete vidět v přiloženém videu, „nahatá“ Antarktida je dost nehostinná. Zvrásněnou krajinu a rozeklaný terén pokrývají horská pásma. Pod ledovcem Byrd ve Viktoriině zemi se navíc nachází proláklina, tedy oblast se zápornou nadmořskou výškou. Svou hloubkou 2 870 metrů zbořila všechny rekordy a stala se nejhlubší proláklinou, kterou na Zemi máme.

Přečtěte si také: V Antarktidě se odlomil ledovec velikosti Londýna. Vědci popsali důvod, oteplování to není

Na projektu v roce 2013 spolupracovali vědci z NASA a výzkumného institutu British Antarctic Survey. Jedním z nejdůležitějších nástrojů, které použili, byl speciální radar schopný proniknout ledem.

„Tvar antarktického podloží je velice důležité znát. Bude ovlivňovat, jakým způsobem bude odtávat led,“ vysvětlila Sophie Nowicki z NASA v tiskovém prohlášení.

Mohlo by vás zajímat: V Antarktidě byl objeven skrytý svět plný života. Vědci ho našli náhodou

I když se nepředpokládá, že by tento kontinent zcela roztál, i v případě, že se naplní současné nepříjemné klimatické předpovědi, je bohužel víc než očividné, že taje extrémní rychlostí. Podle odhadů se hladiny světových oceánů kvůli množství roztátého ledu v Grónsku a Antarktidě ročně zvednou o 4 milimetry. Pokud se vám to nezdá moc, zamyslete se znovu.

Vědci se proto chystají tuto fantastickou mapu z roku 2013 co nejdříve aktualizovat v projektu Bedmap3.

Zdroj: NASA

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom