10. června 2024 16:20

Putin zuří, Ukrajinci zasáhli ruskou superstíhačku za miliardu. Trefu má potvrzovat satelitní snímek

Suchoj Su-57: Čím vším moderní ruská stíhačka disponuje?

Su-57 je nejpokročilejší ruský bojový letoun schopný nést nebezpečné střely vzduch-země Ch-59 a Ch-69. Rusové ho mají v operačním nasazení teprve krátce a ve velmi malém počtu. Dvojici Su-57 jste mohli vidět v akci v závěru filmu Top Gun: Maverick, kde coby „bandité“ a „stroje páté generace“ pronásledovaly Toma Cruise kličkujícího v generačně starší stíhačce F-14 Tomcat.

Stejný Su-57 na sebe připoutal pozornost médií začátkem června 2024, kdy ukrajinská vojenská rozvědka HUR zveřejnila zprávu, podle níž bezpilotní letoun v ruské Astrachaňské oblasti jeden supermoderní stroj zasáhl a vážně poškodil. K útoku došlo na letišti Achtubiňsk necelých 600 kilometrů od nejbližších ukrajinských pozic a jeho úspěšnost mají potvrzovat satelitní snímky:

Přečtěte si také: Na Ukrajině řádí americký Bushmaster. Podívejte se, jak drtivou palbou ničí ruské obrněnce

Podle účtu vojenské rozvědky na sociální síti Telegram satelitní snímek z pátku 7. června ukazuje nedotčený Su-57, zatímco snímek ze soboty 8. června na stejném místě „zachycuje krátery po explozi, poblíž se objevily i významné stopy ohně způsobené požárem“. „Zásah můžeme potvrdit. Je to skvělá zpráva a Putin zuří. Reakce v Kremlu je opravdu žhavá, protože se pokusili Su-57 pečlivě chránit,“ řekl podle agentury Unian mluvčí HUR Andrij Jusov.

Stroj za jeden a čtvrt miliardy

Výroba a vývoj jednomístné dvoumotorové stíhačky Suchoj Su-57 s technologií Stealth probíhají minimálně od roku 2010, navazují ale na starší koncepty z roku 1999 a 2002. První sériově vyrobený stroj se 24. prosince 2019 zřítil, přesto začal výrobce od prvních měsíců roku 2020 dodávat nové suchoje ruskému letectvu. Údaje o jejich počtu se různí, zřejmě jich ale nebude více než 14. Podle zprávy ruské agentury TASS z roku 2022 mělo ruské letectvo do konce roku 2024 obdržet 22 těchto strojů.

Kreml drží nové Su-57 stranou bojů, poprvé je nasadil začátkem března 2024, kdy stroj startující z okupované Luhanské oblasti odpálil pokročilou střelu Ch-59. Pokud se poškození nebo zničení letadla, jehož cena se odhaduje na 35-54 milionů dolarů (přibližně 801 milionů Kč až 1,23 miliardy Kč), prokáže, půjde o vážnou ránu ruské prestiži.

Mohlo by vás také zajímat: Ukrajinci zasáhli ruskou chloubu za miliardu. Putin zuří, zní z Kyjeva po útoku na základnu

Suchoj Su-57 byl primárně vyvíjen jako odpověď na americkou stíhačku Lockheed Martin/Boeing F-22 Raptor, dnes se však nejvíce spekuluje o jeho odolnosti v boji s nejmodernějším americkým bojovým letounem Lockheed Martin F-35 Lightning II, jehož nákup schválila i Česká republika. Podle serveru Simple Flying jsou oba letouny „lídry svého oboru“, jejich schopnosti se ale liší. Zatímco F-35 se specializuje na operace s nízkým radarovým profilem, předností Su-57 je podle Simple Flying schopnost střílet pod určitými úhly.

Zdroj: CNN, Simple Flying

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora