5. června 2024 13:25

Mrazivé video: Podívejte se, jak Rusko dokáže zničit město velké jako Kadaň nebo Louny

Zkáza ukrajinského města Vovčansk

Ukrajinský Vovčansk měl před válkou 18 000 obyvatel (2020), z českých měst by s ním co do počtu obyvatel byly srovnatelné Otrokovice, Hranice, Kadaň nebo třeba Louny. Ruská vojska obsadila Vovčansk ležící jen pět kilometrů od hranic hned první den invaze 24. února 2022 a zůstala zde až do září 2022.

Rusové sice byli ukrajinskou ofenzívou vytlačeni, od té doby ale na město dopadají rakety i dělostřelecké granáty – Vovčansk je v pohodlném dosahu ruského těžkého dělostřelectva umístěného na ruském území v bezpečné vzdálenosti od mezinárodně uznávaných hranic Ruska a Ukrajiny.

Přečtěte si také: Rusko už odepsalo 500 000 vojáků, podle Kyjeva číslo zahrnuje i zraněné a pohřešované

Ostřelování se zintenzivnilo během zvýšeného tlaku Rusů na Charkovskou oblast v květnu 2024, což vedlo k rozsáhlé evakuaci obyvatel města i jeho okolí. Podle mluvčího Operační a strategické skupiny jednotek (OSGT) „Chortycja“ od 10. května 2024 dopadlo na Vovčansk a okolí na 300 pum. O tom, že ruské dělostřelectvo a letectvo nedělají žádný rozdíl mezi vojenskými a civilními objekty, se můžete přesvědčit na záběrech v úvodu našeho článku.

Video na svém facebookovém profilu zveřejnila Sjednocená úderná brigáda Ljuť, což se dá volně přeložit jako Zuřivá brigáda. Ta je součástí Národní gardy, spadá pod ministerstvo vnitra, a kromě vojáků a dobrovolníků ji tvoří i policisté s bojovými zkušenostmi.

Vovčansk v ruské propagandě proti Berlínu

„Úspěch“ ruského dělostřelectva v případě Vovčansku zaujal Moskvu natolik, že příkladem zničeného města vyhrožoval Německu v ruské státní televizi moderátor a nadšený propagandista Vladimir Solovjov. „Chápete to, nebo se ruský voják musí nejprve vrátit na vaše území? Tentokrát ale neodejde, takže už nebudete mít možnost ohrožovat Rusko ze svého území. Němci, rozumíte tomu, nebo ne?“ doslova křičel v přímém přenosu při komentování záběrů zničeného Vovčansku promítaných německou stanicí Deutsche Welle.

Mohlo by vás zajímat: Kouř a zkáza. Ukrajinci ukázali, jak Rusové zdevastovali pohraniční město Vovčansk

Rozhořčení Putinova věrného stoupence a největšího kremelského křiklouna si Německo vysloužilo svým rozhodnutím povolit Ukrajině použití zbraní dodaných Berlínem i proti vojenským cílům na území Ruska. Německo dosud na Ukrajinu dodalo velké množství bojové techniky včetně dvou raketových systémů protivzdušné obrany Patriot, pěti raketometů MARS II, 14 samohybných houfnic Panzerhaubitze 2000, 20 raketometů ráže 70 mm a 48 tanků Leopard.

Zdroj: Politico, bundesregierung.de

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský