25. května 2024 11:51

Rusko už odepsalo 500 000 vojáků, podle Kyjeva číslo zahrnuje i zraněné a pohřešované

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února 2022, ztráty na obou stranách nezadržitelně rostou.

Podle ukrajinského generálního štábu ruská armáda od začátku invaze na Ukrajinu v únoru 2022 přišla o 500 000 mužů. Údaj ovšem nelze nijak nezávisle ověřit, mimo jiné i proto, že Moskva o svých ztrátách neinformuje. Číslo zveřejněné Kyjevem také nerozlišuje mezi mrtvými, zraněnými nebo pohřešovanými vojáky.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 25.05.24 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Friday, May 24, 2024

Podle odhadu ukrajinské armády, o kterém informují ukrajinská média, se jen během pátku 24. května 2024 ruské ztráty zvýšily o 1142 mužů a dosáhly tak 500 080 vojáků. Podle ukrajinského generálního štábu ruská armáda zaznamenala také rozsáhlé škody na technice – týž den bylo zničeno 15 tanků, 11 obrněných vozidel, 27 dělostřeleckých systémů a množství další vojenské techniky.

Přečtěte si také: Rusko přišlo o další velkou loď. Ukrajinci ji rozmetali unikátními raketami

Podle Pentagonu Rusko přišlo o 300 000 vojáků

Moskva údaje o svých ztrátách nezveřejňuje a neexistuje ani žádný třetí zdroj, který by dokázal přesně a nezávisle popsat ztráty ruské armády. V dubnu 2024 na základě údajů získaných redakcí BBC Rusko a od dobrovolníků z nezávislé mediální skupiny Mediazona došli novináři k počtu 50 000 zabitých ruských vojáků.

Metoda kombinovala jména vojáků na náhrobcích čerstvých vojenských hrobů s informacemi z otevřených zdrojů včetně oficiálních sdělení, zpráv v denících a příspěvků na sociálních sítích. Podle tohoto zdroje také ztráty Rusů během druhého roku invaze na Ukrajinu byly o 25 % vyšší než tomu bylo v předchozích 12 měsících. Kromě taktiky hromadných útoků na straně Ruska za tím stojí i nasazování stále většího počtu špatně vycvičených vojáků včetně vězňů z ruských věznic.

Jiný odhad založený na údajích amerického ministerstva obrany začátkem roku 2024 zveřejnil list The New York Times. Podle Pentagonu ztráty ruské armády dosáhly 300 000, přičemž 60 000 z nich podle této informace zemřelo.

Mohlo by vás také zajímat: CNN: Rusko postoupilo na Ukrajině nejvíce od začátku války. Pod tlakem jsou hlavně tři města

Ukrajinské ztráty s otazníkem

Podobně jako ruská strana ani Ukrajinci o svých ztrátách podrobně neinformují. V únoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že ve válce padlo na 31 000 ukrajinských vojáků, počet zraněných ale neuvedl s tím, že nechce Rusku poskytnout výhodu.

Ukrajina zároveň oznámila, že v důsledku více než dva roky trvající ruské vojenské invaze pohřešuje kolem 37 000 lidí. Jde o vojáky i civilisty, dospělé i děti. Skutečný počet ale bude výrazně vyšší, protože Rusko okupuje kolem 20 procent ukrajinského území. Od začátku ruské invaze navíc na Ukrajině zemřely desítky tisíc lidí, civilistů i vojáků, ale spolehlivý odhad neexistuje.

Zdroj: ČTK, The New Voice of Ukraine

Video, které jste mohli minout: Ukrajinci létají s drony do Ruska a pokládají tam miny

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom